May accedeix a preguntar al Parlament sobre un segon referèndum i la unió duanera per a salvar el Brexit

Publicado 21/5/2019 18:48:52CET
Andrew Matthews/PA Wire/dpa

La primera ministra llança una bateria de compromisos com a "última oportunitat" per a aprovar l'acord amb la UE

LONDRES, 21 May. (EUROPA PRESS) -

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, ha anunciat que la llei del Brexit que serà sotmesa a votació al juny en la Cambra dels comuns inclourà canvis per a evitar les actuals suspicàcies dels diputats, obligant els diputats a pronunciar-se per exemple sobre una possible unió duanera "temporal" amb la UE i un segon referèndum.

May ha esbossat aquest dimarts en un discurs les grans línies del text que preveu publicar el Govern en els pròxims dies i que, segons els plans del propi Gabinet, serà sotmès a votació en la setmana del 3 de juny. La Llei de l'Acord de Retirada arribarà per quarta vegada al Parlament --"l'última oportunitat"-- sense garanties de tirar avant.

Per a intentar aconseguir el suport que necessita de conservadors i laboristes, i després de les fallides converses amb el principal partit de l'oposició, la 'premier' ha explicat que està disposada a una solució de "compromís" que possibilite que el Regne Unit abandone la Unió Europea amb garanties i no de forma abrupta, com ja plantegen els 'tories' més radicals.

May ha admès que tancar el Brexit està sent "més dur del que hi havia previst" i ha argumentat que, per la seua banda, ha fet "tot el possible", fins i tot oferir-se per a deixar el càrrec abans del previst. "No és suficient", ha lamentat durant la seua al·locució en la seu de PricewaterhouseCoopers, en la qual ha instat els diputats a revisar els detalls del nou pla.

El nou text inclourà una "obligació legal" perquè el Govern busque "alternatives" al pla d'emergència que la UE ha plantejat per a la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord. Aquesta salvaguarda, denominada 'backstop' en l'argot comunitari, entraria en vigor al desembre de 2020 si abans les parts no han aconseguit un acord sobre l'estatus que ha de regir en aquesta frontera.

En aquest sentit, May aspira a deixar clar que Irlanda del Nord no quedarà amb una regulació diferent a la de la resta del país, un dels temors expressats de forma recurrents per les veus que critiquen l'acord de divorci amb la UE.

colaboracio