May accedeix a preguntar al Parlament sobre un segon referndum i la unió duanera per a salvar el Brexit

May propondrá un "oferta nueva y audaz" para el 'Brexit' ante el escepticismo laborista
Andrew Matthews/PA Wire/dpa
Publicado: martes, 21 mayo 2019 18:48

La primera ministra llana una bateria de compromisos com a "última oportunitat" per a aprovar l'acord amb la UE

LONDRES, 21 May. (EUROPA PRESS) -

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, ha anunciat que la llei del Brexit que ser sotmesa a votació al juny en la Cambra dels comuns inclour canvis per a evitar les actuals suspiccies dels diputats, obligant els diputats a pronunciar-se per exemple sobre una possible unió duanera "temporal" amb la UE i un segon referndum.

May ha esbossat aquest dimarts en un discurs les grans línies del text que preveu publicar el Govern en els prxims dies i que, segons els plans del propi Gabinet, ser sotms a votació en la setmana del 3 de juny. La Llei de l'Acord de Retirada arribar per quarta vegada al Parlament --"l'última oportunitat"-- sense garanties de tirar avant.

Per a intentar aconseguir el suport que necessita de conservadors i laboristes, i després de les fallides converses amb el principal partit de l'oposició, la 'premier' ha explicat que est disposada a una solució de "compromís" que possibilite que el Regne Unit abandone la Unió Europea amb garanties i no de forma abrupta, com ja plantegen els 'tories' més radicals.

May ha adms que tancar el Brexit est sent "més dur del que hi havia previst" i ha argumentat que, per la seua banda, ha fet "tot el possible", fins i tot oferir-se per a deixar el crrec abans del previst. "No és suficient", ha lamentat durant la seua allocució en la seu de PricewaterhouseCoopers, en la qual ha instat els diputats a revisar els detalls del nou pla.

El nou text inclour una "obligació legal" perqu el Govern busque "alternatives" al pla d'emergncia que la UE ha plantejat per a la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord. Aquesta salvaguarda, denominada 'backstop' en l'argot comunitari, entraria en vigor al desembre de 2020 si abans les parts no han aconseguit un acord sobre l'estatus que ha de regir en aquesta frontera.

En aquest sentit, May aspira a deixar clar que Irlanda del Nord no quedar amb una regulació diferent a la de la resta del país, un dels temors expressats de forma recurrents per les veus que critiquen l'acord de divorci amb la UE.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià