May ajorna 'sine die' la votació sobre l'acord del Brexit a la recerca de noves "garanties"

Publicado 10/12/2018 18:16:45CET

Corbyn lamenta el "desordre" del Govern i subratlla que ja se sabia des de fa "setmanes" la posició del Parlament

LONDRES, 10 Dic. (EUROPA PRESS) -

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, ha confirmat davant la Cambra dels Comuns que sol·licitarà l'ajornament de la votació sobre l'Acord de Retirada de la Unió Europea que s'anava a celebrar aquest dimarts, a la recerca de noves "garanties" sobre la frontera irlandesa per les quals no ha fixat cap calendari.

May ha sigut objecte de pressions tant des de fora com des de dins del seu partit perquè reclame més garanties a la Unió Europea de cara a la ruptura definitiva, en particular pels dubtes que suscita la salvaguarda contemplada per a la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord, sense una data concreta de finalització.

Els dubtes que genera l'actual Acord de Retirada vaticinaven un fracàs en la votació prevista inicialment per aquest dimarts, encara que fins ara el Govern sempre havia negat qualsevol canvi al calendari previst, al·legant que --com ha repetit May aquest dilluns-- el text que està ara sobre la taula és "el millor" possible.

La 'premier' ha assegurat que, arribats a aquest punt, la "pregunta fonamental" és si els diputats volen realment que el Regne Unit isca de la Unió Europea, ja que considera que, en cas afirmatiu, és necessari que totes les parts facen concessions.

May, no obstant això, ha admès que encarava sense opcions la votació del dimarts i ha accedit a cercar noves "garanties" que permeten resoldre els dubtes que suscita l'acord sobre la frontera irlandesa, on ha defensat que són necessàries "solucions reals i factibles" per evitar la denominada "frontera dura".

May ha assegurat que, durant el cap de setmana, ja ha parlat amb altres dirigents sobre l'actual situació i ha anunciat que en els propers dies es veurà amb diversos líders europeus per plantejar-los la seva última postura.

A CONTRARELLOTGE

La Cambra dels Comuns iniciarà el 21 de desembre el seu recés vacacional, del qual no tornarà fins al 6 de gener. El temps corre en contra de May si es té en compte que el vistiplau parlamentari ha d'arribar, com a molt tard, el 21 de gener del 2019. A més, conforme a l'establit en el Tractat de la UE, l'eixida del Regne Unit tindrà lloc --amb o sense acord-- dos anys després de l'activació de l'Article 50, és a dir, el 29 de març del 2019.

Al debat s'hi ha sumat aquest dilluns una nova variable després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea haja dictaminat que Londres té dret a paralitzar tot el procés de manera unilateral, sense comptar amb el consens dels altres 27 Estats membre del bloc.

El Govern britànic ha descartat fer marxa enrere a tot el procés, igual que també ha deixat clar que no promourà la convocatòria d'un segon referèndum. En aquest sentit, al·lega que la seua obligació és complir el mandat sorgit de la consulta del 23 de juny del 2016, quan un 51,9 per cent dels votants es va pronunciar a favor del Brexit.

May ha demanat als qui defensen la repetició del referèndum que siguen "honestos" i assumisquen "el perill de dividir el país una altra vegada". Així mateix, ha dit que encara que ella mateixa va votar en contra del Brexit, ara entén que el seu "deure" és complir amb el resultat que va sorgir d'aquella consulta.

DEBAT ASPRE

El debat ha estat marcat per un ambient aspre en el qual el president de la Cambra, John Bercow, ha hagut de cridar a l'ordre en diverses ocasions als legisladors. S'han escoltat crits de "dimissió" durant el discurs de la primera ministra, al qual ha respost per part del Partit Laborista el seu líder, Jeremy Corbyn.

El dirigent opositor ha qualificat de "caòtic" el Govern, que estaria en un "complet desordre". "Estem en una situació extremadament greu i sense precedents", ha afirmat, en lamentar que s'haja ajornat a última hora la votació malgrat que des de fa "setmanes" ja se sabia quin seria el resultat en cas de portar-ho a la pràctica.

Per Corbyn, l'acord que està sobre la taula "és dolent per al Regne Unit, dolent per a l'economia i dolent per a la democràcia", per la qual cosa ha cridat May a negociar-ne un de millor o, en cas contrari, "fer un pas al costat", si bé ara com ara el Partit Laborista ha esquivat les crides d'altres grups en favor d'una moció de censura.

La manera en què s'han desenvolupat els esdeveniments tampoc ha agradat al president de la Cambra, que ha estat especialment crític amb el Govern per optar per una via "profundament descortesa" en forçar la cancel·lació del debat del dimarts sense escoltar abans l'opinió dels diputats. En aquest sentit, ha instat a donar almenys veu al Parlament.

colaboracio