Publicado 25/06/2021 12:50CET

El "megabrot" relacionat amb un viatge d'estudis a Mallorca afecta a 320 casos a la Comunitat de Madrid

El viceconseller de Salut Pública i Pla COVID-19 de la Comunitat de Madrid, Antonio Zapatero; i la directora general de Salut Pública, Elena Andradas, a la seua arribada a una roda de premsa
Isabel Infantes - Europa Press

   MADRID, 25 juny (EUROPA PRESS) -

   La directora general de Salut Pública de la Comunitat de Madrid, Elena Andradas, ha indicat aquest divendres que el "megabrot" relacionat amb viatges d'estudiants a Balears entre el 18 i 20 de juny afecten a 320 joves de la comunitat.

   Així ho ha indicat en roda de premsa al costat del viceconseller de Salut Pública i Pla Covid-19 de la Comunitat de Madrid, Antonio Zapatero, respecte als brots detectats a Madrid, Múrcia, País Basc i Comunitat Valenciana.

   En la Comunitat de Madrid, ha explicat Andradas, s'han detectat 320 positius entre estudiants de 17 a 19 anys, que afecten a 61 Zones Bàsiques de Salut (ZBS) de la Comunitat de Madrid, de forma generalitzada en tota la regió.

   Els joves, procedents de 31 instituts de la regió, es van allotjar en huit hotels de Mallorca durant eixos dies i van tindre "un programa d'activitats amb festivals i altres bastant intens". Segons Andradas, els estudiants han admès un "incompliment generalitzat de l'obligatorietat de l'ús de la mascareta".

   La majoria d'ells estan asimptomàtics o presenten símptomes lleus, sense que n'hi haja cap hospitalitzat.

   Tots ells van viatjar a Mallorca entre el 18 i el 20 de juny després de l'EBaU en un viatge organitzat per una agència de viatges de València i els positius van ser confirmats al seu retorn del mateix, principalment a partir del dia 21 de juny.

   El Govern balear ja ha identificat locals on es van poder produir irregularitats en els viatges d'estudis d'alumnes de la península a Mallorca que han derivat en brots a Madrid, País Basc, Comunitat Valenciana, Múrcia i Aragó.

ALTRES COMUNITATS AFECTADES

   Aquest brot afecta també a Euskadi, amb mig centenar de contagis, Múrcia, amb una vintena de casos, i la Comunitat Valenciana, amb almenys 32 casos.

   En el cas de País Basc, pel que sembla van ser viatges organitzats pels propis estudiants després de finalitzar el curs. El departament basc de Salut està desenvolupant un garbellat en el qual es duran a terme proves de saliva entorn de 250 o 300 persones.

   En el cas de la Comunitat Valenciana, són 32 contagiats d'un viatge de finalització de curs de Batxillerat a Mallorca. Els estudiants, de diferents instituts, van viatjar en ferri el passat 12 de juny fins a Mallorca, on van estar fins al dia 18 de juny.

   Finalment, Múrcia ha confirmat fins el 18 casos relacionats amb el mateix antecedent de viatge a Mallorca, de jóvens d'entre 17 i 21 anys, principalment dels municipis de Múrcia i Las Torres de Cotillas. Es tracta, en la seua majoria, d'estudiants de Batxillerat que es trobaven de viatge d'estudis.

EL MINISTERI DE SANITAT CRIDA A LA PRUDÈNCIA SOBRE AQUESTS VIATGES

   Després d'aquests fets, el Ministeri de Sanitat ha demanat que els grups d'estudiants que encara no han iniciat aquest tipus de viatges, no ho facen, perquè "el risc de transmissió en el mateix entorn on s'estan produint els casos és alt".

   A més, la Ponència d'Alertes del Ministeri va acordar en la seua reunió aquest dijous que aquelles persones que estiguen o hagen participat en viatges de finalització de curs a Mallorca siguen considerats "contactes estrets" després dels contagis detectats en les últimes hores i que ja afecten a cinc comunitats autònomes.

   Després de tornar al seu lloc de residència, se'ls realitzarà una prova diagnòstica d'infecció activa (PDIA) i se'ls indicarà la realització de quarantena en el seu domicili deu dies després de la seua arribada.

   Si la PDIA és negativa, es recomana realitzar una altra a les 24/48 hores després de la primera, així ho arreplega el document 'Estratègia de detecció precoç, vigilància i control de COVID-19'.

   A més, han assenyalat que es valorarà la realització de garbellats a les persones relacionades amb aquests viatges de finalització de curs que en aquest moment estan encara a Mallorca.

colaboracio