Publicado 18/05/2022 16:48

La memòria audiovisual rescatada del Maestrat, en una exposició de L'ETNO

Exposició 'El Maestrat filmat'
DIPUTACIÓN DE VALENCIA

   VALÈNCIA, 18 maig (EUROPA PRESS) -

   La recuperació d'un vast conjunt d'arxius audiovisuals de caràcter domèstic de les terres altes del Maestrat permetrà al públic de L'ETNO descobrir com la possibilitat de generar imatges en moviment per a capturar el seu món va encoratjar a persones de l'àmbit rural a adquirir equips d'avançada tecnologia per a l'època, amb la finalitat de crear les seues pròpies imatges.

   'El Maestrat filmat' és un projecte documental impulsat per L'ETNO. Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació de València, que acosta al present les diferents mirades que s'han encarregat d'immortalitzar aquest territori al llarg del segle passat. Una proposta que pretén reflexionar sobre l'imaginari visual d'aquesta comarca eminentment rural a través d'un procés creatiu on s'inclouen els llenguatges visuals de la modernitat, "produint així certa resignificació del material recuperat", ha explicat la corporació provincial.

   Durant la realització del projecte s'han localitzat i conservat més de 20 col·leccions d'arxiu fílmic de poblacions com Albocàsser, Benassal, Catí o Ares del Maestrat.

   El projecte engegat per Fermín Sales en 2017 va comptar amb el

   primer impuls de l'Ajuntament de Castelló a través de la concessió de la Beca Hàbitat Artístic 2017, en forma de residència artística a

   Alemanya. Amb el temps, la idea ha anat acumulant propostes que

   aprofundeixen en aquest pla del material fílmic, no només com a element de recuperació purament documental, sinó com a ferramenta per a desenvolupar experiències visuals contemporànies.

   En 2019 naix 'El Maestrat filmat: la memòria rescatada', un interactiu en el qual col·laboren l'IVC, la Fundació Caixa

   Castelló i l'Ajuntament d'Albocàsser, i que tècnicament realitza la productora Los Sueños de la Hormiga Roja. En 2021, gràcies a la implicació del Grup de Recuperació de la Memòria del Segle XX de Benassal, i la concessió per part de la Diputació de Castelló d'una ajuda, el projecte interactiu es va convertir en un vídeo documental.

   Finalment, en 2022, l'espai ECO de les Aules de la Diputació de Castelló i L'ETNO de la Diputació de València proposen 'El Maestrat filmat' com una exposició en forma d'instal·lació audiovisual.

   Com a documental, 'El Maestrat filmat' ha participat en diferents tallers i certàmens entre els quals destaquen el festival DocsLab de Docs València de 2017; el Zineleku de Vitòria-Gasteiz, on va guanyar el premi Zineleku; i L'alternativa (Festival de Cinema Independent de Barcelona), on va obtindre en 2017 un mentioning Project, mentre que en 2020 va participar en Curt creixent, Festival de l'IVC-Generalitat Valenciana.