Publicado 03/11/2014 17:06

La Mesa pel Xúquer s'oposa a un transvasament des d'Alarcón a Alacant i portarà a Europa el Pla de Conca

Rueda de prensa de la Mesa del Júcar
EUROPA PRESS

VALÈNCIA, 3 Nov. (EUROPA PRESS) -

El col·lectiu Xúquer Viu denunciarà a Europa, amb el suport de la Mesa pel Xúquer, el Pla de Conca del Xúquer per a evitar un transvasament des d'Alarcón al Vinalopó, com demanen els regants d'Alacant, per incompliment de la Directiva Marc de l'Aigua (DMA) entre d'altres directives.

Així, ho ha explicat este dilluns Graciela Ferrer, en una roda de premsa al costat d'integrants de la Mesa pel Xúquer per a mostrar "l'oposició absoluta" al transvasament d'"almenys 12 hectòmetres cúbics d'aigua cada any del riu Xúquer per a Alacant", mesura prevista "a última hora" en el Pla de la Conca del Xúquer per "una nova ofensiva d'Alacant".

Sobre esta qüestió, ha explicat que esta ultimant este denúncia, que es presentarà en els pròxims dies, i que se sumarà a les demandes que ja han presentat davant del Tribunal Suprem Ecologistes en Acció i els alcaldes dels Ajuntaments de la comarca valenciana de la Ribera afectats i que, han afirmat, també tenen el suport de Castella-la Manxa en la seua oposició a este transvasament.

Per a escenificar esta unió contra este possible transvasament, davant de la reunió que mantindrà demà el secretari d'Estat d'Aigua i Medi Ambient, Federico Ramos, amb els regants del Vinalopó a Madrid, s'han reunit este dilluns el president de la USUJ, i el president dels regants de Sueca i portaveu d'USUJ, José Pascual Fortea, sindicats agraris, i alcaldes de la zona per a oposar-se a qualsevol presa d'aigua que no siga a final de l'Assut de la Marquesa i sempre que hi haja aigües sobrants.

En este sentit, Ferrer ha assenyalat que no poden garantir un subministrament de 12 hectòmetres cúbics perquè dependrà del volum d'aigua sobrant i este volum, en tot cas només pot agafar-se a l'Assut de la Marquesa, en què es va invertir 80 milions, com es va acceptar el 2005 com "un mal menor" "i no en cap altra presa".

Tot i això, ha lamentat que el Pla de Conca presentat el juliol "en lloc d'aclarir la situació" introduïx "molt soroll". Així, ha arremès contra la inclusió d'esta quantitat, a més que els estalvis derivats de la modernització dels regadius de la Ribera del Xúquer siguen enviats a Alacant per a "pal·liar la sobreexplotació d'aqüífers" i no es destinen a millorar la situació mediambiental del riu i de l'Albufera.

A més, ha advertit que la nova pretensió dels regants d'Alacant, que la presa d'aigua es faça en Alarcón, suposa "un major impacte ambiental" en "agafar l'aigua més dalt". Alhora, ha assenyalat que a Alacant disposen de tres dessaladores que garantixen el consum humà.

"SENSE PAPERS"

De la mateixa manera, el president dels regants de Sueca i portaveu d'USUJ, José Pascual Fortea, ha recalcat que el Xúquer és deficitari com així s'ho han fet saber a la reunió que van mantenir el 13 d'octubre al ministeri de qui ha criticat que no els ha traslladat "cap paper" de les reunions tècniques del Cedex tot i haver-les sol·licitat.

Així, ha reprotxat que en esta reunió el secretari d'Estat d'Aigua i Medi Ambient "es mostrés tan innocent" en afirmar no conèixer la situació del Xúquer que li van traslladar els regants valencians i ha assenyalat que "no es fia". En este sentit, ha lamentat la "politització" d'este transvasament i ha demanat que siguen els tècnics els que parlen.

Alhora, a l'acte també eren presents l'alcalde de Polinyà de Xúquer, Oscar Navarro, d'EU, i el diputat Joan Baldoví en representació de l'alcalde de Corbera, de Compromís, a última hora va excusar també la seua presència l'alcalde socialista d'Albarat, per a exigir que s'acabe amb este canvi de cromos" i garantir que tots els Ajuntaments continuaran "amb esta batalla".

colaboracio