Miguel Ángel Giner: "Des que va aparéixer el terme novel·la gràfica el lector ha eixit del gueto"

Publicado 12/11/2019 16:38:45CET
Còmic El dia 3
ASTIBERRI - Archivo

Cristina Durán, també guardonada juntament amb Laura Ballester, es recupera d'una operació i desconeix la notícia

MADRID/VALÈNCIA, 12 Nov. (EUROPA PRESS) -

Cristina Durán Costell, Miguel Ángel Giner Bou i Laura Ballester Beneyto han sigut guardonats aquest dimarts amb el Premi Nacional de Còmic per 'El dia 3', que aborda l'accident de metro de València del 2006 des de la perspectiva de les víctimes.

"Des que va aparéixer el terme novel·la gràfica el tipus de lector ha canviat, ha eixit del gueto i comença a llegir-ho gent que no llegia còmic, i els mitjans de comunicació ens fan més cas", ha destacat Giner, autor del guió, en declaracions a Europa Press després de conéixer la notícia.

El premi està compartit amb Cristina Durán, il·lustradora, i la periodista Laura Ballester, en el llibre de la qual, 'Lluitant contra l'oblit, el llarg camí de les víctimes del metro de València' (2015), està basada aquesta novel·la gràfica. Ací, l'autora ha treballat com a "supervisora" dels "tecnicismes ferroviaris i judicials".

Tal com ha assenyalat Giner, la publicació d'aquest premi ha coincidit amb una operació de la seua companya professional i sentimental i, fins al moment, desconeix la notícia del guardó. "És l'única del món del còmic que no ho sap, la recuperació va a ser alegre", ha dit.

"Tenim un marcat compromís social", ha assenyalat Giner. Ell i Durán es van sentir atrets per aquest llibre perquè "és la història d'una lluita social" i d'"unes famílies que, davant l'abandó de l'administració i dels mitjans de comunicació, es van concentrar el dia 3 de cada mes".

Aquesta "aventura humana impressionant" va acabar quan l'associació de víctimes va aconseguir que reobrira la causa de l'accident i que hi haguera imputats. "L'administració té una relació molt forta amb la premsa, el poder judicial i l'eclesiàstic. Quan eixos tres es posen en contra és difícil lluitar contra això", ha dit.

Contador
colaboracio