Mike Pence assegura que els EUA estan disposats a mantenir converses amb Corea del Nord

Publicado 12/2/2018 10:29:36CET

MADRID, 12 Feb. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, ha assegurat aquest diumenge que Washington està disposat a parlar amb Corea del Nord, si bé ha recalcat que mantindrà "la màxima pressió" sobre Pyongyang.

En declaracions en el diari nord-americà 'The Washington Post', Pence ha indicat que ha acordat en les seues converses amb el president sud-coreà, Moon Jae-in, els termes dels nous contactes amb Corea del Nord, que estaran encapçalats per Seül.

"La clau és que no es rebaixarà la pressió fins que (Corea del Nord) faça alguna cosa que l'aliança considere que representa un pas significatiu cap a la desnuclearització", ha manifestat.

"La campanya de màxima pressió continuarà i s'intensificarà, però si volen parlar, parlarem", ha sostingut durant el seu viatge de tornada després de presenciar la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics d'Hivern de PyeongChang.

Les paraules de Pence arriben després de les últimes diferències entre Washington i Seül al voltant de l'acostament de Corea del Sud amb Pyeongyang per preparar la seua participació en els Jocs Olímpics.

En aquest sentit, Moon hauria assegurat al vicepresident nord-americà que comunicarà a Corea del Nord que no hi haurà una retirada de les sancions únicament per mantenir converses.

"Moon em va comunicar (...) que va dir (a Corea del Nord): 'Heu de parlar amb els Estats Units'", ha desvelat Pence, qui ha apuntat que la situació actual "és diferent a la dels darrers 20 anys".

Aquest mateix diumenge, el secretari de Defensa dels Estats Units, James Mattis, ha estimat que encara és massa prompte per parlar d'una distensió diplomàtica entre les dues Corees, i ha insistit que l'acostament no implica en absolut una esquerda en les relacions entre Washington i Seül.

"És massa prompte per dir si la iniciativa de fer servir els Jocs Olímpics per reduir les tensions tindrà cap tracció un cop que s'acabe l'esdeveniment, no podem dir-ho en aquest moment", ha dit.

"Enmig de tot això, cal tenir en compte que Kim Jong-un ha dirigit una desfilada militar en la qual ha exhibit els seus míssils balístics. Aquesta és una decisió molt estranya, sobretot si està mirant d'acostar posicionaments", ha afegit.

Kim Jo-jong, la germana menor de Kim, i la delegació d'alt rang de Corea del Nord, han conclòs aquest mateix diumenge la seua visita de tres dies a Corea del Sud, que Seül descriu com un signe de millora de les relacions bilaterals.

Kim Jo-jong i la resta de la delegació, liderada pel cap d'Estat cerimonial de Corea del Nord, Kim Yong-nam, van partir de l'Aeroport Internacional d'Inchon després d'assistir a un concert de la troupe artística nord-coreana dut a terme el mateix dia a Seül.

La germana del líder i la delegació de Corea del Nord van arribar a Corea del Sud divendres passat, la qual cosa va suposar la primera vegada que un membre de la família governant del Nord visita el país després de la Guerra de Corea del 1950-53.

colaboracio