Publicado 28/5/2020 17:10:04 +02:00CET

Montero veu un "clar marge" de millora recaptatòria i vol "en breu" una reforma de finançament autonòmic

La ministra d'Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero Quadrat.
Jesús Hellín - Europa Press

MADRID, 28 May. (EUROPA PRESS) -

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha afirmat aquest dijous que manté "intacte" el seu full de ruta per als Pressupostos del 2021 malgrat la pandèmia, que tractaran de ser una "base" per a la recuperació i "rellançar" l'economia cap a un creixement "més sostenible i inclusiu".

Així mateix, contemplaran el reforç del sistema sanitari públic i un increment "important" de la inversió en política social, en paral·lel a la modificació "com més prompte millor" del sistema de finançament autonòmic i local amb "resultats concrets".

Així ho ha avançat durant la seua compareixença davant la Comissió d'Hisenda en el Senat per a informar sobre les línies generals de la política del seu departament i sobre l'aplicació de la Llei d'Estabilitat Pressupostària després dels efectes de la crisi de la Covid-19, en la qual ha avisat que els pròxims mesos seran "complexos i decisius" per a la recuperació, per la qual cosa ha oferit la seua "mà estesa" al diàleg a les formacions i ha demanat "lleialtat institucional" i "política útil".

Montero ha explicat que no és possible mantindre el projecte de Pressupostos per al 2020 ja que els objectius d'estabilitat han sigut "substancialment modificats", amb una previsió de dèficit del 10,34% del PIB i una ràtio de deute del 115,5% del PIB enguany per la Covid, per la qual cosa en un escenari de pròrroga pressupostària, s'estan monitoritzant les partides de despesa i es projecten ja els comptes públics del 2021.

En aquest sentit, ha defès que l'eixida de la crisi "no pot ser la mateixa que l'anterior", rebutjant la "política d'austeritat", sinó que ha de passar pel creixement econòmic "sostenible i inclusiu", amb una ambiciosa agenda social per a "recuperar drets perduts, enfortir l'estat de benestar i guanyar cohesió social i territorial".

En conseqüència, els nous Pressupostos es configuraran per a rellançar l'economia i fer la "més competitiva i sostenible", sent els comptes de la "reconstrucció" que se centraran a reforçar el sistema sanitari públic per a tindre la "garantia" de poder afrontar pandèmies futures, així com protegir els col·lectius vulnerables i asseure les bases per a la recuperació econòmica, juntament amb la Comissió de Reconstrucció del Congrés, davant una previsió de caiguda del PIB del 9,2% enguany i repunt del 6,8% el 2021.

Sobre els nous comptes públics, ha avançat que incorporaran els objectius de desenvolupament sostenible, un informe d'impacte de gènere, un altre de política d'infància, joventut i família i avançarà en transparència, rendició de comptes i participació ciutadana, al mateix temps que incorporarà les conclusions de l'AIReF sobre la racionalització de la pública i l'estudi sobre beneficis fiscals.

Inclouran un "significatiu creixement" de la inversió en política social, per a millorar la dependència la lluita contra la pobresa, el sistema de beques o l'accés a vivenda, així com per a violència de gènere i reducció de la desigualtat.

En matèria fiscal, ha insistit que s'avançarà en l'equiparació "progressiva" dels nivells de tributació d'Espanya a la mitjana dels països europeus, ja que la proporció d'ingressos públics en relació al PIB és del 39,2%, set punts per sota de la mitjana de l'eurozona (46,5%).

REFORMA DE FINANÇAMENT AUTONÒMIC, "COM MÉS PROMPTE MILLOR"

Pel que fa al finançament autonòmic i local, Montero ha explicat que segueix sent objectiu del Ministeri reformar el sistema de finançament autonòmic i també el local, "com més prompte millor". Pel que fa al primer, ha reiterat que el seu departament aposta per simplificar els fons del sistema, que es distribueixen entre les comunitats, i per estudiar l'harmonització dels tributs cedits.

Sobre les entitats locals, ha defès la reforma del seu finançament i també de les seues competències perquè assumisquen algunes en mans ara de l'Estat i de les autonomies, ha dit. "Estem disposats a parlar d'açò, si les formacions polítiques ho veuen convenient, perquè els ajuntaments estan cridats a exercir un paper diferent sobre la mobilitat, la sostenibilitat, les polítiques socials, de conciliació, la configuració de servicis pròxims als ciutadans", ha afegit.

A més, ha reiterat la seua intenció de flexibilitzar la regla de despesa i d'estudiar la possibilitat de dotar als ajuntaments de recursos orientats a la recuperació social, servicis públics, transports urbans o prestacions.

Ha indicat que per a avaluar els efectes de la pandèmia el Ministeri ha sol·licitat la remissió d'un formulari per a detallar les despeses associades a la Covid en comunitats i ajuntaments. Concretament, ha xifrat en 136.000 milions d'euros les mesures aprovades per l'Executiu per a pal·liar l'impacte de la Covid, als quals se sumen els 16.000 milions del fons no reemborsable per a les autonomies, amb un primer pagament al juliol.

En total, Montero ha quantificat en 32.000 milions el conjunt de mesures per a les comunitats, incloent els 7.907 milions per les entregues a compte, el fons social extraordinari de 300 milions, els 25 para beques menjador, l'ús de 3.200 milions no executats de fons Feder, els 4.152 milions per a compensar la desviació de dèficit i altres 100 per a violència de gènere.

colaboracio