Montero veu un "clar marge" de millora recaptatòria i vol "en breu" una reforma de finançament autonòmic

La ministra d'Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero Quadrat.
Jesús Hellín - Europa Press
Publicado: jueves, 28 mayo 2020 17:10

MADRID, 28 May. (EUROPA PRESS) -

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha afirmat aquest dijous que manté "intacte" el seu full de ruta per als Pressupostos del 2021 malgrat la pandmia, que tractaran de ser una "base" per a la recuperació i "rellanar" l'economia cap a un creixement "més sostenible i inclusiu".

Així mateix, contemplaran el refor del sistema sanitari públic i un increment "important" de la inversió en política social, en parallel a la modificació "com més prompte millor" del sistema de finanament autonmic i local amb "resultats concrets".

Així ho ha avanat durant la seua compareixena davant la Comissió d'Hisenda en el Senat per a informar sobre les línies generals de la política del seu departament i sobre l'aplicació de la Llei d'Estabilitat Pressupostria després dels efectes de la crisi de la Covid-19, en la qual ha avisat que els prxims mesos seran "complexos i decisius" per a la recuperació, per la qual cosa ha oferit la seua "m estesa" al dileg a les formacions i ha demanat "lleialtat institucional" i "política útil".

Montero ha explicat que no és possible mantindre el projecte de Pressupostos per al 2020 ja que els objectius d'estabilitat han sigut "substancialment modificats", amb una previsió de dficit del 10,34% del PIB i una rtio de deute del 115,5% del PIB enguany per la Covid, per la qual cosa en un escenari de prrroga pressupostria, s'estan monitoritzant les partides de despesa i es projecten ja els comptes públics del 2021.

En aquest sentit, ha defs que l'eixida de la crisi "no pot ser la mateixa que l'anterior", rebutjant la "política d'austeritat", sinó que ha de passar pel creixement econmic "sostenible i inclusiu", amb una ambiciosa agenda social per a "recuperar drets perduts, enfortir l'estat de benestar i guanyar cohesió social i territorial".

En conseqüncia, els nous Pressupostos es configuraran per a rellanar l'economia i fer la "més competitiva i sostenible", sent els comptes de la "reconstrucció" que se centraran a reforar el sistema sanitari públic per a tindre la "garantia" de poder afrontar pandmies futures, així com protegir els collectius vulnerables i asseure les bases per a la recuperació econmica, juntament amb la Comissió de Reconstrucció del Congrés, davant una previsió de caiguda del PIB del 9,2% enguany i repunt del 6,8% el 2021.

Sobre els nous comptes públics, ha avanat que incorporaran els objectius de desenvolupament sostenible, un informe d'impacte de gnere, un altre de política d'infncia, joventut i família i avanar en transparncia, rendició de comptes i participació ciutadana, al mateix temps que incorporar les conclusions de l'AIReF sobre la racionalització de la pública i l'estudi sobre beneficis fiscals.

Inclouran un "significatiu creixement" de la inversió en política social, per a millorar la dependncia la lluita contra la pobresa, el sistema de beques o l'accés a vivenda, així com per a violncia de gnere i reducció de la desigualtat.

En matria fiscal, ha insistit que s'avanar en l'equiparació "progressiva" dels nivells de tributació d'Espanya a la mitjana dels pasos europeus, ja que la proporció d'ingressos públics en relació al PIB és del 39,2%, set punts per sota de la mitjana de l'eurozona (46,5%).

REFORMA DE FINANAMENT AUTONMIC, "COM MÉS PROMPTE MILLOR"

Pel que fa al finanament autonmic i local, Montero ha explicat que segueix sent objectiu del Ministeri reformar el sistema de finanament autonmic i també el local, "com més prompte millor". Pel que fa al primer, ha reiterat que el seu departament aposta per simplificar els fons del sistema, que es distribueixen entre les comunitats, i per estudiar l'harmonització dels tributs cedits.

Sobre les entitats locals, ha defs la reforma del seu finanament i també de les seues competncies perqu assumisquen algunes en mans ara de l'Estat i de les autonomies, ha dit. "Estem disposats a parlar d'a, si les formacions polítiques ho veuen convenient, perqu els ajuntaments estan cridats a exercir un paper diferent sobre la mobilitat, la sostenibilitat, les polítiques socials, de conciliació, la configuració de servicis prxims als ciutadans", ha afegit.

A més, ha reiterat la seua intenció de flexibilitzar la regla de despesa i d'estudiar la possibilitat de dotar als ajuntaments de recursos orientats a la recuperació social, servicis públics, transports urbans o prestacions.

Ha indicat que per a avaluar els efectes de la pandmia el Ministeri ha sollicitat la remissió d'un formulari per a detallar les despeses associades a la Covid en comunitats i ajuntaments. Concretament, ha xifrat en 136.000 milions d'euros les mesures aprovades per l'Executiu per a palliar l'impacte de la Covid, als quals se sumen els 16.000 milions del fons no reemborsable per a les autonomies, amb un primer pagament al juliol.

En total, Montero ha quantificat en 32.000 milions el conjunt de mesures per a les comunitats, incloent els 7.907 milions per les entregues a compte, el fons social extraordinari de 300 milions, els 25 para beques menjador, l'ús de 3.200 milions no executats de fons Feder, els 4.152 milions per a compensar la desviació de dficit i altres 100 per a violncia de gnere.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià