Actualizado 21/12/2009 18:52 CET

Mor l'artista Enric Solbes, responsable de la imatge gràfica de Bromera

VALÈNCIA, 21 Dic. (EUROPA PRESS) -

El pintor, il·lustrador i dissenyador Enric Solbes, responsable de la imatge gràfica de Bromera, va morir ahir a Alzira (València), als 49 anys, segons ha informat en un comunicat l'editorial, que ha destacat el "pas inesborrable" per l'empresa i el "gran buit" que deixa l'artista.

Nascut a Alcoi (Alacant) en 1960, ha iniciat la seua activitat com a pintor fa 30 anys amb exposicions a la Casa de Cultura d'Alcoi i en la galeria L'Eixam de València. Al voltant de 1982 va fer les primeres incursions en els camps de la il·lustració i el cartell; va treballar per a l'agència de publicitat Tangram i, després de finalitzar els estudis, va col·laborar com gravador amb el pintor i escultor Manuel Boix entre 1985 i 1987.

'L'últim roder', de Josep Franco, ha estat un dels primers treballs com a il·lustrador per a Bromera, editorial amb la qual va mantenir un "estret" vincle professional des d'aleshores. Cap a finals de la dècada dels 80, ha iniciat també la seua col·laboració amb l'actor, autor i director Carles Alberola i el productor Toni Benavent, que anys després van fundar la companyia Albena Teatre, de la qual es va fer càrrec de la comunicació gràfica.

És autor d'un centenar de cartells anunciadors de diferents certàmens de música, espectacles o campanyes institucionals, entre d'altres. Tot i això, gran part d'esta producció està dedicada al llibre i al teatre per a les companyies Albena Teatre i L'Horta Teatre. Els seus dibuixos han il·lustrat també llibres, calendaris, cartells, cobertes, publicitats i programes.

D'ells, destaca el calendari de Bromera, que s'ha publicat ininterrompudament des de 1992 i que també ho farà en 2010 amb alguns dels seus últims dibuixos. Alhora, Solbes ha estat part "fonamental" en la imatge gràfica de l'editorial, en què ha dissenyat gran part de les col·leccions, edicions especials, cobertes de molts dels seus títols, la imatge de les revistes 'L'illa' i 'TXT' o ha participat de manera directa en alguns dels títols com a il·lustrador, com és el cas de 'Rondalles valencianes', de Josep Franco, pel que ha rebut fa poc el Premi al Millor Llibre Il·lustrat en valencià, atorgat per la Generalitat valenciana.

La Casa de la Cultura d'Alzira acull des del passat 10 de desembre la seua última exposició, després de 14 anys sense exposar material nou, 'Retrats de l'invisible', que es pot visitar fins al 10 de gener, i que, segons l'agenda, està programada en altres localitats com per exemple Altea, Almussafes, Dénia i Alcoi, després d'haver passat també per l'Alcúdia, Sagunt o Requena.

colaboracio