Morant defèn el procés "transparent i objectiu" de les agències i demana "no enfrontar a les ciutats"

La ministra de Ciència i Innovació d'Espanya, Diana Morant
Jesús Hellín - Europa Press
Publicado: miércoles, 7 diciembre 2022 10:41

   SEVILLA, 7 Dic. (EUROPA PRESS) -

   La ministra de Ciència i Innovació del Govern d'Espanya, Diana Morant, ha remarcat aquest dimecres que el procediment d'elecció de Sevilla i la Corunya --aquesta última en detriment de Granada-- com a seus tant de l'Agència Espacial com de la d'Intel·ligència Artificial ha estat marcat per la "transparència" i per "criteris objectius", al mateix temps que ha demanat "ressaltar les coses positives" del procés de descentralització iniciat pel Govern i "no enfrontar a ciutats contra ciutats". "Alguns, una minoria, estan ancorats en l'enfrontament entre territoris, en la cultura del greuge", ha lamentat.

   En una entrevista en Canal Sur Radio recollida per Europa Press, la titular de Ciència i Innovació, que visita la que serà la seu de l'Agència Espacial en el barri sevillà de San Jerónimo només 48 hores després de la designació de Sevilla, ha defès que les dos seus han sigut triades per unanimitat en un procediment impulsat per l'Executiu de Pedro Sánchez per a "equilibrar el desequilibrat", ja que, sense aquesta aposta, les seus "s'haurien obert a Madrid sense més moviment".

   En relació a les crítiques deslligades tant a Granada --que optava a l'Agència d'Intel·ligència Artificial-- com en comunitats autònomes com Madrid i Aragó --que fins i tot ha anunciat que estudia plantar batalla judicial per l'elecció de Sevilla--, Diana Morant ha recordat que, a més de la seu, el Govern ha repartit en aplicació del Perte aeroespacial 412 milions d'euros en tot el territori nacional (més de 84 milions d'euros a Andalusia, 103 milions a Madrid i una mica més de 53 milions a València, per exemple).

   En el cas concret de Granada, ha recordat que la ciutat ha aconseguit "el projecte de ciència més important del país", en al·lusió a l'IFMI-DONES, que suposarà una inversió de 700 milions d'euros i la generació de 1.000 ocupacions. "No es pot acusar aquest Govern que no apostem per Granada". La ministra ha subratllat que el procediment de descentralització suposa obrir "una nova etapa" amb la qual el Govern vol "donar oportunitats" a tots els territoris. "És una política encertada", ha sostingut Morant, per a la qual l'Executiu està "dibuixant una nova manera de construir país".

   Finalment, i en contestació a un missatge publicat pel secretari de Programa de Podem --formació que sustenta el Govern de coalició--, Pablo Echenique, qüestionant el procediment i el resultat de l'elecció, la ministra ha recordat que el dictamen de la comissió avaluadora ha sigut adoptat en els dos casos --Sevilla i la Corunya, per unanimitat i que, posteriorment, va ser aprovat pel Consell de Ministres on "entenc que hi ha unanimitat", ha sostingut la titular de Ciència i Innovació.