La Mostra de València i la UV revisaran el cinema radical de Guy Debord

Publicado 12/9/2019 11:53:01CET
MOSTRA DE VALÈNCIA-CINEMA DEL MEDITERRANI,

VALÈNCIA, 12 Sep. (EUROPA PRESS) -

La Mostra de València-Cinema del Mediterrani, que celebrarà el seu 34 edició a partir del pròxim 24 d'octubre, dedicarà, al costat de la Universitat de València (UV), un "agitador" cicle de pel·lícules i un seminari a Guy Debord (1931-1994), autor de la Societat de l'Espectacle i principal fundador de la Internacional Situacionista.

Revolucionari, filòsof, aventurer, escriptor i cineasta, Debord serà el protagonista d'aquestes activitats del festival valencià. Si en l'edició passada el certamen va organitzar, en col·laboració amb la universitat, el congrés 'Cinema i crisi en el Mediterrani', enguany l'eix temàtic de la trobada de pensament i creació està dedicat al llegat de Guy Debord i a la Internacional Situacionista, moviment que més tard passaria a conéixer-se com 'situacionisme', una convergència entre el marxisme i l'avant-garde.

Per a la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals de l'Ajuntament de València, Glòria Tello, aquest cicle-seminari és "una oportunitat molt interessant per a reivindicar la figura d'un dels filòsofs més importants en el 25 aniversari de la seua mort".

El cicle, que es projectarà durant el festival, inclou les còpies restaurades per primera vegada a Espanya dels tres curtmetratges i tres llargmetratges que Debord va realitzar entre 1952 i 1978: 'Hurlement en faveur de Sade' (1952), 'Sur le passage de quelques personnes à travers une assez courte unité de temps' (1959), 'Critique de la séparation' (1961), 'La sociedad del espectáculo' (1973), 'Réfutation de tous les jugements' (1975), i 'In girum imus nocte et consumimur igni' (1978). Un cicle que coincideix amb el qual realitza la Cinematheque francesa.

"NO-PEL·LÍCULES"

Després de l'assassinat en 1984 del seu mecenes Gérard Lebovici, Guy Debord va prohibir l'exhibició de les seues pel·lícules. En 2005 es "van alliberar" de nou, descobrint-nos una molt singular obra cinematogràfica, feta per "no-pel·lícules" sobre la irreversibilitat del temps, com mostren les seues dos cintes més autobiogràfiques: Sur le passage... un melancòlic treball entorn de la impossibilitat de transmetre l'experiència en el cinema; In girum... una evocació de la joventut perduda.

Així mateix, el seminari 'Guy Debord, cineasta' tindrà lloc el 28 d'octubre, i està coordinat per Manuel de la Fuente, professor de Comunicació Audiovisual de la Universitat de València. La trobada revisarà el llegat de Guy Debord i la Internacional Situacionista i en ell intervindran, entre d'altres, el director de cinema i professor especialitzat en Debord, Paulino Viota; el professor Arturo Méndez; i altres teòrics de la Universitat.

"Els espectadors descobriran a un cineasta radical i transgressor, autor d'una obra fílmica assatgística, d'un cinema assaig que planteja diverses reflexions sobre la societat contemporània", apunta Manuel De la Fuente en un comunicat.

Contador
colaboracio