El moviment 'Fridays for Future' demana al Govern que declare l'"Estat d'Emergència Climàtica" a Espanya

Publicado 24/5/2019 18:12:31CET

Centenars de joves protesten davant del Congrés secundant la vaga global pel clima convocada a més d'un centenar de països

MADRID, 24 May. (EUROPA PRESS) -

Centenars de joves -mig miler, segons la Policia- s'han manifestat aquest divendres pel centre de Madrid fins a arribar davant del Congrés dels Diputats, on han reclamat al proper govern que declare l'"Estat d'Emergència Climàtica" a Espanya. "No tenim temps", han clamat els manifestants, la majoria estudiants, secundant així la vaga global pel clima convocada pel moviment 'Fridays for Future' a més d'un centenar de països de tot el món.

"Per a canvis sense precedents fan falta mesures sense precedents", proclamava la pancarta de capçalera de la colorida i sorollosa protesta, que s'ha celebrat intencionadament a dos dies de les eleccions del 26 de maig.

"Planeta, escolta, som la teua lluita", han cridat els joves reunits a Madrid, en una de les més de 50 concentracions convocades aquest divendres a Espanya pel moviment inspirat en la jove activista sueca Greta Thunberg, que des del passat estiu protesta tots els divendres davant del Parlament de Suècia per exigir acció política que mitigue la "crisi climàtica".

A Espanya, aquest moviment va prendre a l'inici de l'any a Girona, on un grup d'universitaris va començar a organitzar manifestacions tots els divendres davant de la seu de la Generalitat emulant la sueca Thunberg. El passat 15 de març, data de la primer vaga global pel clima, més de 40.000 joves espanyols van eixir als carrers.

Els manifestants no han parat d'entonar proclames durant la protesta. "Em quede sense veu, em quede sense planeta", corejaven els joves després de dues hores sense descans. "Estaríem a classe si ens escoltareu", han repetit també.

En primera línia de la manifestació, amb un cartell quasi tan gran com ella, s'apostava Matilde, una xiqueta de 9 anys, australiana de Tasmània que porta dos anys vivint a Madrid. Aquest divendres només ha anat dues hores al 'cole'. Després, els seus pares l'han recollit per acudir a la manifestació.

"Vull ajudar el planeta i que el govern ens senta", ha explicat la xicoteta 'aussie' a Europa Press, que tampoc ha deixat de corejar consignes front al Congrés. "Senyors diputats, què passa amb els graus?", ha sigut el càntic amb el qual la marxa ha enfilat la Carrera de San Jerónimo. Davant del Congrés, activistes de 'Fridays for Future' han llegit un manifest en el qual ha reclamat al proper govern que declare l'"Estat d'Emergència Climàtica" a Espanya i ho exigisca a la Unió Europea.

També a comprometre's "impulsar mesures concretes i urgents per aconseguir, com a mínim, els objectius establits en els Acords de París i complir les recomanacions establertes per l'IPCC". A més, els manifestants han demanat polítiques a llarg termini. "Els joves volem un futur, no el panorama desolador que se'ns presenta", han proclamat.

Contador
colaboracio