Actualizado 11/11/2015 15:55

La música en valencià entra al Palau per la porta gran

Rueda de Prensa del COM
PALAU DE LA MÚSICA

Els Premis a la Música en Valencià reconeixen a Obrint Pas i Viasona i tenen a Zoo, Aspencat i Tardor entre els nominats

   VALÈNCIA, 11 Nov. (EUROPA PRESS) -

   Fa una dècada que el col·lectiu de músics i cantants en valencià va protagonitzar una tancada al Palau de la Música de València per a denunciar la "situació d'exclusió" que patia a l'auditori municipal i reclamar el seu espai. Ara, deu anys després, una trentena dels artistes i bandes en llengua pròpia més destacades entraran en este recinte "per la porta gran" amb cinc dies de concerts en els quals rendiran un homenatge "de justícia" al cantautor Ovidi Montllor en el vintè aniversari de la seua mort.

   La iniciativa, batejada 'La fera al Palau', ha estat presentada este dimecres en roda de premsa pel president i el vicepresident del Col·lectiu Ovidi Montllor (COM) --que va sorgir d'aquella reacció reivindicativa--, Manuel Miralles i Rafa Xambó, respectivament, i el secretari del jurat de Disseny Gràfic i Vídeo dels Premis Ovidi, Cèsar Amiguet.

   Tots ells han estat acompanyats pel conseller d'Educació i Cultura, Vicent Marzà; el diputat de Cultura, Xavier Rius, i la regidora de l'Ajuntament de València i presidenta del Palau, Glòria Tello, que amb la seua presència han volgut escenificar "el compromís" dels nous responsables de les institucions de donar suport a la indústria musical en valencià.

   El cicle 'La fera al Palau' recorda el llegat d'Ovidi --"doblement marginat per ser políticament incorrecte i haver-se exiliat a Catalunya", segons els organitzadors-- des d'esta nit amb un concert a càrrec d'Arthur Caravan, Mox Nox, Pau Alabajos, Rafa Xambó, Sant Gantxo, Sènior i el Cor Brutal i Xavier Sarrià i Miquel Gironés. Els directes continuaran este dijous amb Apa, Botifarra, La Gossa Sorda, Mara Aranda, Sis Veus per al Poeta, Tomàs de los Santos, Urbàlia Rurana i VerdCel.

   El dimarts 17 de novembre serà el torn de Clara Andrés, Elies, Sitja, Eva Dénia, Feliu Ventura, Hugo Mas, Lluís Vicent i Miquel Gil, mentre que dissabte 21 actuaran Aljub + Krama, Amanida Peiot, Miquel Herrero & Autòmats, Novembre Elèctric, Òscar Briz, Pau Miquel Soler i WeAreNotBrothers. Tots els concerts seran d'entrada lliure fins a completar l'aforament.

   Alhora, l'endemà, diumenge, es farà la gala de la X edició dels Premis Ovidi Montllor a la Música en Valencià, que en esta ocasió serà conduïda per Amàlia Garrigòs i tindrà la col·laboració d'Eugeni Alemany i Xavi Castillo.

   Manuel Miralles ha aprofitat la roda de premsa per a donar a conèixer els dos guardons que atorga el COM, el de la trajectòria, que ha recaigut a la banda Obrint Pas, i el de suport a la música a valència, que ha anat a parar a la base de dades musical Viasona. Alhora, s'han anunciat els finalistes en les categories dels Premis Ovidi, on destaquen entre els més nominats Zoo, Aspencat i Tardor, entre d'altres.

"UN MIRACLE"

   En este punt, Rafa Xambó ha mostrat la seua satisfacció perquè "és un miracle el que s'està presentant hui". "Estem molt orgullosos d'estos 10 anys en els quals l'associació ha lluitat per la música en valencià", ha postil·lat.

   Per la seua banda, Glòria Tello ha recalcat que poder promoure estes activitats des de la Regidoria de Cultura suposa per a ella "un regal i també l'oportunitat de fer justícia per tots aquells músics valencians que es van tancar fa 10 anys al Palau, per a reivindicar la marginació que patien per part de les institucions i els mitjans de comunicació públics".

   "Sembla mentida però en tres dècades, després del concert de Raimon amb l'Orquestra de València en 1988, s'havia escoltat cantar al Palau en la nostra llengua en comptades ocasions, tan sols Pau Alabajos fa tres anys. A dia de hui els obrim les portes i desig que mai es tanquen", ha sentenciat l'edil.

   El conseller Vicent Marzà ha remarcat que "s'ha demostrat que existix el sector cultural valencià, malgrat les dificultats i prohibicions que ha patit" en a l'etapa de govern del PP. Ha afegit que des del seu departament se'n van a destinar en els pressupostos de 2016 una partida de 200.000 euros de la Direcció de Política Lingüística a la música en valencià, a la qual cal afegir altres 300.000 per a música en general a través de CulturArts.

   En la mateixa línia, el diputat Xavier Rius ha remarcat que "les institucions no han de ser un obstacle, sinó un vehicle perquè es complisca l'Estatut d'Autonomia, que parla de la protecció i el respecte al valencià."