Actualizado 03/07/2018 12:01

La Nau de la UV acull una marató de teatre universitari amb la I Biennal de la Xarxa Vives

Antígona (Pompeu Fabra)
UV

VALÈNCIA, 3 Jul. (EUROPA PRESS) -

La Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (UV) acollirà aquest dimecres, 4 de juliol, des de les 17.30 hores, la I Biennal de Teatre Universitari de la Xarxa Vives. La mostra, interuniversitària i itinerant, es presenta en la seua primera edició amb el format d'una marató de teatre, caracteritzada per la representació de diverses obres, de curta durada, en una mateixa jornada.

El repartiment d'actrius i actors amb què comptarà el certamen l'integren els grups de teatre de les universitats d'Alacant, Internacional de Catalunya, Miguel Hernández d'Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra i València.

L'aposta per una programació variada que incloga noves propostes escèniques emergents és sens dubte un dels atractius clau d'aquesta primera edició. La Biennal pujarà el teló a les 17.30 hores, amb Assaig, Grup de Teatre de la Universitat de València i un fragment d''En defensa de la cultura 1937-2018'.

El director i dramaturg valencià Javier Sahuquillo homenatja amb aquesta obra el 80 aniversari del II Congrés Internacional d'Escriptors en Defensa de la Cultura, que es va celebrar a València en plena Guerra Civil el 1937, i que va congregar més d'un centenar intel·lectuals internacionals, aleshores capital de la II República.

Per la seua banda, l'Aula de Teatre de la Universitat d'Alacant representarà l'obra 'En defensa. Un concierto de despedida', de Lola Blasco, a les 18.15 hores. La dramaturga alacantina, premi nacional de literatura dramàtica 2016, pren com a referent Les Tristia d'Ovidi i presenta una obra amb un fort component reflexiu, que aborda la incertesa i la frustració que viuen els jóvens marcats per la precarietat laboral, l'exili i l'acceptació de la mediocritat.

L'antiga Grècia tindrà el seu espai en la Biennal a partir de les 19.00 hores. L'Aula de Teatre de la Universitat Pompeu Fabra representarà 'Antígona', de Sófocles, i traslladarà als nostres dies els eterns dilemes humans mereixedors d'una anàlisi actual, com són el de l'oposició de la llei contra la moral i el del seny contra els ideals.

A les 19.45 hores serà el torn del Grup de Teatre de la Universitat Miguel Hernández d'Elx amb la funció 'Una mirada, un pensament', basada en poemes de Vicent Andrés Estellés. El director, Adán Rodríguez, ha emprés el repte de transformar la poesia en teatre amb aquest espectacle, que enarbora un cant antifeixista i una fugida a través del teatre i de la poesia que alterna les imatges de la repressió i de la desesperança amb les de l'amor i la dignitat humana.

'Què és i què no és art' és la pregunta que planteja el Grup de Teatre de la Universitat Internacional de Catalunya amb l'obra 'Quin Quadre!!!', que veurà la llum a La Nau a les 20.45 hores. L'obra, de redacció col·lectiva, transmet un missatge vital carregat de joventut, música i humor, que qüestiona els límits de la consideració artística en la societat.

ADAPTACIÓ LLIURE

Ja a les 21.30 hores, la marató de teatre tancarà el programa d'enguany amb l'obra 'Mary de Frankestein', una adaptació lliure de 'Frankenstein o el Prometeu modern', de la dramaturga britànica Mary Shelley. L'aula de Teatre de la Universitat Politècnica de València donarà a la història d'engendre femení, creat per un monstre, i de nom Mary. Una història de solitud, desolació i la ira com a única forma de defendre la dignitat.

Aquesta primera edició de la Biennal també crearà un espai de formació teatral. Així, els grups de teatre universitaris compartiran coneixements, experiències i es formaran a través de diferents tallers i cursos que s'organitzaran en el marc de l'activitat.