Només un 3% dels futbolistes espanyols sap quines substàncies estan prohibides

Publicado 8/7/2019 13:14:43CET
UGR - Archivo

MADRID, 8 Jul. (EUROPA PRESS) -

Quasi la totalitat dels futbolistes de la Lliga espanyola, el 97,4%, desconeix la llista de substàncies prohibides per l'Agència Mundial Antidopatge (AMA), i només un 5% sap què és aquesta agència, segons revela un estudi dut a terme per investigadors de la Universidad de Granada.

Aquestes són les principals conclusions a les quals han arribat els investigadors de la Facultat de Ciències de l'Esport de la Universidad de Granada (UGR) Jaime Morente, Thomas Zandonai i Mikel Zabala, que acaben de publicar aquest treball en la revista internacional 'Journal of Science and Medicine in Sport'.

En aquest treball els autors van estudiar i van comparar les actituds, creences i coneixement en matèria de dopatge en futbolistes de la Lliga espanyola. Concretament, van analitzar una mostra formada per 1.324 futbolistes de 88 equips diferents, incloent 304 jugadors de LaLiga Santander i LaLiga 1/2/3.

"Atenent a la literatura científica especialitzada, encara que hi ha estudis focalitzats en altres esports, es tracta d'una investigació sense precedents a nivell nacional i internacional, a causa de la dificultat d'accedir a aquest tipus de mostra i, per descomptat, al caràcter tabú de la combinació del binomi 'futbol-dopatge'", expliquen els investigadors de la UGR.

El 5% dels futbolistes que van participar en l'estudi van reconéixer haver consumit substàncies prohibides alguna vegada en la seua carrera esportiva, i el 23,7% dels participants coneix companys que sí recorren a aquest tipus de substàncies. Aquest fenomen es conegut en la literatura científica com l''Efecte del fals consens': el participant afirma no ser consumidor, però curiosament sí coneix consumidors en el seu entorn.

A manera de conclusió, els autors afirmen que "existeix una important falta de coneixement en matèria de dopatge entre els futbolistes avaluats". Consideren que el dopatge com a tal és un fenomen complex que implica factors mèdics, ètics, farmacològics i educacionals entre uns altres, i que per tant, s'ha d'atallar amb una estratègia multidisciplinària.

En definitiva, encara que els controles antidopatge són necessaris, proposen la prevenció, a partir de la implementació de programes educatius des d'edats primerenques, com a via per a eradicar aquest alifac.

colaboracio