Rutes més segures per als al·lèrgics gràcies a una nova app

R-Alergo
Foto: UPV
Actualizado 31/3/2015 15:48:08 CET

VALÈNCIA, 31 Mar. (EUROPA PRESS) -

   Les persones que patixen algun tipus d'al·lèrgia respiratòria ja poden saber quina ruta han d'agafar en els seus desplaçaments per València per estar menys exposat als al·lèrgens gràcies a la nova app, anomenada R-ALERGO, que han desenvolupat investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV), l'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital La Fe (IIS/HUP La Fe) i l'Institut Cartogràfic Valencià (ICV), segons han informat en un comunicat.

   Sobre esta qüestió, l'investigador del Departament d'Urbanisme de la Universitat Politècnica de València, Rafael Termes, ha explicat que s'entén com "la ruta més favorable aquella menys propensa a reproduir episodis al·lèrgics atenent les condicions personals, ambientals i urbanes".

   D'esta manera, R-ALERGO permet a l'usuari conèixer la potencial exposició al·lergògena en seleccionar una ruta o una ubicació dins de la ciutat tenint en compte els tipus d'al·lèrgens respiratoris de pòl·lens, àcars, epitelis, fongs i insectes. La app és gratuïta i pot descarregar-se des del lloc web del projecte www.ralergo.com.

   El mes de febrer passat l'aplicació R-ALERGO ha resultat finalista en el concurs Sabadell Urban Challenge 2015, on va obtenir una menció especial dins del Sabadell Smart Congress 2015. A més, R-ALERGO serà avaluada pròximament amb vista a obtenir el distintiu de app saludable, el primer segell espanyol que reconeix la qualitat i seguretat de les apps de salut, que atorga l'Agència de Qualitat Sanitària d'Andalusia, segons assenyalen les mateixes fonts.

   Amb l'ajuda d'un programari senzill, llenguatge i pantalles comprensibles, l'usuari pot crear un perfil virtual introduint dades propis epidemiològics, com edat, pes, talla, ocupació, procedència, i dades de caràcter alergològic (al·lèrgia a pòl·lens, àcars, epitelis, fongs, etc.).

    D'esta manera, R-ALERGO combina esta informació amb paràmetres ambientals (tipus d'entorn, climatologia, estació de l'any, humitat, direcció del vent, concentració pol·línica, contaminació potencial...) i la geolocalització del mòbil, i proposa a l'usuari "la ruta més saludable per a la seua al·lèrgia respiratòria" des del punt en el qual es troba o elegix i el lloc de destí.

   La cap del Servici d'Al·lèrgia de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, Mª Dolores, ha assenyalat que el seu objectiu és "en últim terme, contribuir a millorar la qualitat de vida d'aquelles persones que patixen alguna al·lèrgia" ja que esta app "ajuda als usuaris a reduir la seua exposició als al·lèrgens dins dels entorns urbans, evitant així el desenvolupament de símptomes respiratoris".

DADES CARTOGRÀFIQUES

   Per al desenvolupament de la app, els investigadors han utilitzat la cartografia "Cartociutat" elaborada per l'ICV a l'àmbit de la ciutat de València i ha estat "fonamental" l'aportació de dades facilitada pel portal 'València dades obertes' de l'Ajuntament de València que han ajudant a la ubicació de tots els arbres de la ciutat, làmines d'aigua, pipi-can.

   Pel que fa a les dades meteorològiques de predicció necessaris per a l'aplicació --temperatura, direcció del vent i humitat relativa-- s'obtenen de l'Agència Estatal de Meteorologia. Esta informació complementada amb les dades obtingudes a través de la cartografia de l'ICV, l'Ajuntament de València i la Direcció General de Cadastre, permeten l'obtenció de contorns d'àrees potencials d'agreujament de l'al·lèrgia, sobretot: solars, descampats, zones verdes i làmines d'aigua, segons les mateixes fonts.

   La app inclou també dades d'intensitat mitjana diària (IMD) de vehicles registrats per l'Ajuntament de València, així com informació recollida de les estacions de recomptes de pòl·lens disponibles a la ciutat. La gestió de la informació al·lergògena s'ha consensuat en el context del Servici d'Al·lèrgia de l'Hospital La Fe de Valencia.

   Al costat del professor Rafael Temes i la doctora Mª Dolores, l'equip de treball del projecte el completen Alfonso Moya, tècnic de l'Institut Cartogràfic Valencià i Jaume Martí, metge intern resident de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe.

   El projecte 'RALERGO' ha estat fet en el context de la "Convocatòria d'ajudes per a activitats preparatòries de projectes coordinats entre investigadors de l'IIS/HUP La Fe i la UPV", dins del marc de les activitats del Campus d'Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS.

colaboracio

En valencià

C. Valenciana