Núria Pradas guanya el Premi Ramon Llull amb 'Tota una vida per recordar'

L'escriptora Núria Pradas
EUROPA PRESS
Publicado: viernes, 24 enero 2020 14:13

BARCELONA, 24 Ene. (EUROPA PRESS) -

L'escriptora barcelonina Núria Pradas ha guanyat el XL Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb 'Tota una vida per recordar', una novella que tracta la histria d'una jove que somia ser animadora en els inicis dels estudis Disney als anys 30 del segle passat.

La novella se situa en uns anys en qu l'estudi es trobava immers en la producció de dues de les seues cintes més emblemtiques, 'Blancaneu' i 'Dumbo', i la protagonista, Sophie Simmons, procedent de Nova York, vol entrar en un món com el de l'animació, "restringit als homes", i lluitar pel seu somni.

En roda de premsa, Pradas ha subratllat que "de dones com Sophie, n'hi ha hagut, n'hi ha i n'hi haur. Dones que han lluitat per un somni", i ha explicat que es tracta d'un personatge fictici inspirat en dues animadores reals d'aquells anys, Retta Scott i Mary Blair.

En ser preguntada si es pot considerar una novella feminista, ha dit que no vol posar-li etiquetes, per que versa sobre "dona que lluita pels seus drets".

Els anys entre les produccions de 'Blancaneu' i 'Dumbo', 1937 i 1941, va ser un període de canvis en el món de l'animació, amb una vaga en el sector, i també van estar marcats per l'inici de la II Guerra Mundial.

L'escriptora ha afirmat que la gnesi de l'obra la deu a la seua filla, que és animadora, i li va parlar d'Scott, cosa que la va fer submergir-se en l'animació i aquella poca, i, per triar el títol, es va inspirar en una frase que va llegir a la premsa sobre l'estrena de 'Blancaneu', que assegurava que s'havia tardat "tres anys a fer-la, una hora a gaudir-la i una vida per recordar-la".

Pradas ha afirmat que, després de rebre el Premi Carlemany el 2012 amb 'Sota el mateix cel', i en les seues posteriors novelles 'La noia de la biblioteca', 'Somnis a mida' i 'L'aroma del temps', sempre ha volgut escriure "amb ulls de dona, sobre Barcelona i al segle XX", i que en aquesta novella ha trat que fos a la capital catalana perqu no podia passar all.

64 ORIGINALS

L'obra guanyadora del Premi Ramon Llull, convocat per Planeta i dotat amb 60.000 euros, es publicar el 4 de mar en catal (Columna) i castell (Planeta), i més endavant en itali (DeAPlaneta Libri) i portugus (Planeta Portugal).

El jurat del Premi Ramon Llull, al qual es van presentar 64 originals, ha estat format per Carles Casajuana, Francesca Crisfoffani, Pere Gimferrer, Gemma Lienas, Isona Passola, Carme Riera i Emili Rosales.

Casajuana ha afirmat que la novella barreja molt bé el fil histric, la vida personal i sentimental de la protagonista i el costat militant d'una dona que "s'obri camí en un món d'homes", i Lienas ha afegit la descripció de la lluita sindical d'aquells anys i dels anys posteriors al crack del 1929.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià