Oltra nega fissures en el Consell pels PGE: "Hi ha un sentir comú i és que tenen marge de millora"

Oltra en roda de premsa
GVA - Archivo
Publicado 18/1/2019 13:33:54CET

VALÈNCIA, 18 Ene. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha negat aquest divendres que en el si de l'executiu valencià --format per PSPV i Compromís-- existisquen "fissures" respecte als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2019, després que en la sessió de control al 'president' d'aquest dijous en Les Corts el síndic de la coalició valencianista, Fran Ferri, qüestionara els comptes de l'Estat amb un to més crític que en ocasions anteriors.

Així mateix, Compromís va utilitzar el torn de rèplica al 'president' després de la seua contestació per a seguir reprovant els comptes, situació que no s'havia produït fins al moment en el que va de legislatura i que s'ha evidenciat a quatre mesos de les eleccions de maig.

No obstant açò, Oltra ha negat "rotundament" que aquesta situació haja provocat tensions en el Consell que, segons ha subratllat, té "un sentir comú i és que els pressupostos tenen marge de millora". De fet, ha indicat que així ho han expressat tant el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, com ella mateixa i altres membres del Consell.

"Des del Consell tenim una visió comuna dels pressupostos i en quina mesura poden millorar en el debat parlamentari perquè siguen el més beneficiós possible per als valencians. Tenim una posició molt unívoca", ha subratllat en la roda de premsa posterior al ple del Consell.

Al seu juí, "independentment del to que cadascun use", hi ha "un sentir comú" i ha volgut posar l'accent en les qüestions que "uneixen" com és el fet que els comptes es poden millorar. De fet, Oltra ha puntualitzat que fins al mateix ministre de Foment, José Luis Ábalos, "ja va dir en la seua visita a València que tenien marge de millora".

"Volem els millors pressupostos per a la Comunitat i ara és moment que això es plasme en el procés parlamentari amb les esmenes, el diàleg i la negociació perquè eixe marge de millora es faça realitat", ha remarcat la també consellera d'Igualtat.

"SÓN MILLORS QUE ELS DE RAJOY"

No obstant açò, ha puntualitzat que "cal ser objectiu" i si es comparen els comptes de Mariano Rajoy amb el projecte actual de Pedro Sánchez "hi ha una millora considerable" que "no es pot negar" perquè fer-ho seria "situar-se en el terreny del no racional", ha agregat.

No obstant açò, ha insistit que malgrat aquesta millora, "poden i deuen" millorar més. "El marc està clar. Són millors que els de l'any passat? Sí, indubtablement. Podrien ser millor? Sí, indubtablement. Van a ser millors? Sí, indubtablement perquè fins a membres del Govern d'Espanya reconeixen que han de millorar", ha manifestat.

IGUAL DE REIVINDICATIUS" AMB EL FINANÇAMENT

Respecte a la reforma del sistema de finançament, Oltra ha subratllat que el Consell seguirà "igual de reivindicatiu" amb la necessitat d'un canvi de model "governe qui governe en les institucions del Govern d'Espanya".

A més, ha recordat que aquest dijous, Les Corts van aprovar per unanimitat una declaració per a demanar "un finançament just" i que en cas que no fora així s'engeguen mesures compensatòries "singulars a una maltractament singular".

En aquest sentit, ha destacat el suport unànime que hi ha entorn d'aquesta qüestió política que, a més, inclou el suport d'universitats, agents econòmics i socials, entitats i societat civil, un fet en política "insòlit", ha admès. Per tant, ha subratllat que és necessari que els PGE "siguen bons per a la Comunitat i Alacant". "En això estem tots d'acord", ha insistit.

Preguntada per si el Consell es planteja dur a terme una gran manifestació com la del 18 de novembre en 2017, la vicepresidenta ha recordat que aquella convocatòria va sorgir dels agents econòmics i socials i no de l'executiu valencià que l'única cosa que va fer va ser unir-se.

En aquest sentit, ha afirmat que el Consell se sumarà a totes aquelles "accions unitàries que es plantegen", però "no es dedica a fer manifestacions, sinó a participar", ha resolt.

colaboracio