Parcs d'atraccions demanen tornar a l'activitat per a garantir l'ocupació després de caure ingressos un 80% en 2020

Archivo - Arxiu - 'Torresauro', una de les novetats d'aquesta temporada, és una torre tematizada de 15 metres d'altura que compta amb una góndola per a passatgers amb una caiguda de 10 metres.
DINÓPOLIS - Archivo
Publicado: martes, 13 abril 2021 10:16

   MADRID, 13 Abr. (EUROPA PRESS) -

   L'Associació Espanyola de Parcs d'Atraccions (AEPA) ha reclamat que el sector puga tornar "urgentment" a l'activitat per a garantir els llocs de treball directes i indirectes que genera i salvaguardar la viabilitat de les empreses després d'un 2020 en el qual els ingressos van caure una mitjana del 80%.

   "Vull manifestar la gran preocupació del sector pel manteniment del tancament de les installacions en algunes comunitats autnomes i la incertesa sobre els plans d'obertura i desescalada, que situa en una posició crítica a un dels principals actius turístics del nostre país", ha afirmat el president de l'AEPA, Guillermo Cruz García, en representació dels 10 principals parcs espanyols, units sota aquesta associació, que reben més de 25 milions de visitants anualment, i dels més de 85.000 treballadors als quals aquestes empreses donen ocupació de forma directa i indirecta.

   Cruz ha afegit que aquesta situació posa a més de manifest una "gran disparitat" de criteris dins del territori nacional i la conseqüent desigualtat que a representa per a empreses, empleats i ciutadans.

   Segons l'AEPA, de les sis comunitats en les quals es troben els seus associats, Catalunya és la que manté actualment la prohibició d'obrir les seues installacions, amb el que parcs com PortAventura World o Tibidabo romanen tancats.

   Mentre, la Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Andalusia, Aragó i Navarra han perms obrir les seues installacions amb les restriccions d'aforament i complint totes les recomanacions de seguretat.

   A pesar d'a, segons l'associació, les limitacions de mobilitat han fet fins al moment inviable l'obertura d'alguns parcs que depenen majoritriament dels visitants de fora de la seua comunitat, com és el cas de Dinópolis, Terra Mítica o Tívoli Parc.

   El president de l'AEPA ha ressaltat que la contribució econmica al PIB del país és "innegable", tant de forma directa -solo PortAventura World, el primer parc per volum de visitants, supera els 2.48O milions de contribució a l'economia espanyola- com de forma indirecta, ja que els 25 milions de visitants atrets pels parcs suposen una "importantíssima" font d'ingressos per als diferents territoris en els quals es troben les installacions, sent un "motor turístic" en molts punts del territori.

IVA REDUT DEL 10%

   Igualment, Cruz ha destacat que els parcs d'atraccions i temtics són els únics provedors d'oci, cultura i turisme que no han sigut retornats al tipus d'IVA redut del 10%, la qual cosa suposa, en la seua opinió, un greuge comparatiu enfront d'uns altres negocis culturals i turístics.

   "És el moment de solucionar aquesta situació i retornar l'IVA de les entrades dels parcs d'oci al tipus redut del 10%, com estaven abans de la pujada aplicada en 2012, i tal com estan fent els nostres socis europeus", ha assenyalat Cruz.

   Així mateix, ha subratllat que el sector est "absolutament comproms" amb la seguretat, tant dels seus visitants, com d'empleats i provedors, i ho demostra la inversió el passat any de més de 10 milions d'euros a implantar les mximes mesures preventives per a garantir espais segurs, complint "amb escreix" les recomanacions de les autoritats sanitries.

   A més, Cruz ha ressaltat el fet que més del 90% de les activitats d'oci i entreteniment que se celebren en els parcs d'atraccions i temtics tenen lloc a l'aire lliure, amb la important reducció del risc que a comporta i la diferncia que suposa respecte a altres activitats culturals o d'oci que es realitzen en interiors i que, "paradoxalment, sí que estan autoritzades a realitzar-se en totes les comunitats autnomes".

   Igualment, el president de l'AEPA ha assenyalat que cal tindre en compte que majoritriament, més del 80%, els visitants dels parcs d'atraccions i temtics són famílies, que acudeixen en grup tancat i són convivents, per la qual cosa "el risc es minimitza novament".

   "Des de l'AEPA creiem que els arguments exposats són suficientment slids i incontestables per a poder superar l'actual situació crítica i de desigualtat en la qual es troba el sector i permetre l'obertura de totes les installacions a nivell nacional", ha ressaltat el president de l'associació.

   "Un motor econmic i un atractiu turístic de primer nivell com són els parcs d'atraccions i temtics no pot veure perillar la seua activitat i la seua continutat per la presa de decisions arbitrries i sense base slida", ha afegit.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià