Publicado 30/6/2020 16:19:33 +02:00CET

El Parlament del Gabon aprova despenalitzar l'homosexualitat

Bandera arcoíris símbol del col·lectiu LGTBI
PIXABAY - Archivo

MADRID, 30 Jun. (EUROPA PRESS) -

El Senat del Gabon ha aprovat un projecte de llei presentat pel Govern per a despenalitzar l'homosexualitat en el país, una setmana després que la Cambra baixa fera el propi, per la qual cosa només falta que el president, Alí Bongo, estampe la seua firma per a promulgar la llei.

La votació en el Senat s'ha saldat amb 59 vots a favor --essencialment els de el governamental Partit Democràtic Gabonés (PDG)--, 17 vots en contra i quatre abstencions, per la qual cosa el projecte ha sigut aprovat sense modificacions en el text que ja va rebre llum verda en la Cambra baixa, segons ha informat el portal de notícies Gabon Review.

El projecte presentat per l'Executiu busca esmenar el Codi Penal i retirar l'article introduït al juliol de 2019 criminalitzant l'homosexualitat. El text arreplega que "les relacions sexuals entre persones del mateix sexe" no seran punibles, si bé es manté la prohibició d'"actes impúdicos o contra natura contra un individu del mateix sexe i menor de 18 anys".

Després de la votació, el primer ministre, Julien Nkoghe Bekalé, ha destacat que els parlamentaris que han votat a favor "han realitzat una obra útil", al mateix temps que ha ressaltat que es tracta d'una votació històrica", tal com ha arreplegat l'emissora Radio France Internationale.

Per la seua banda, el coordinador resident de Nacions Unides en el país, Stephen Jackson, s'ha mostrat "orgullós" i ha agregat que la votació "va en línia amb la promesa constitucional del Gabon segons la qual 'cada ciutadà té dret al desenvolupament lliure de la seua personalitat' i a la determinació del Gabon de ser un membre progressista, modern i inclusiu entre les nacions del món".

"Per a l'ONU, aquesta etapa és una dimensió essencial de 'no deixar a ningú arrere', que és el pilar del desenvolupament sostenible", ha manifestat, segons el diari gabonés 'La Union'. "Felicite calorosament al poble, al Parlament, al Govern i al president del Gabon per aquesta important acció adoptada hui", ha dit.

La decisió de les autoritats gabonesas de criminalitzar l'homosexualitat va ser aprovada al juliol de 2019 però no va eixir a la llum fins a desembre, provocant una onada de crítiques per part d'activistes i organitzacions no governamentals.

La llei va introduir una pena que pot arribar als sis mesos de presó i comportar una multa de cinc milions de francs CFA (entorn de 7.600 euros), en un país en el qual el matrimoni entre persones del mateix sexe segueix sent il·legal.

En cas que la proposta siga ratificada per Bongo, el Gabon es convertiria en un dels pocs països de l'Àfrica subsahariana a legalitzar les relacions entre persones del mateix sexe.

Contador
colaboracio

Lo más leído

 1. 1

  Jesús Janeiro, primera reacción tras las imágenes comprometidas junto a su mujer

 2. 2

  Fallece un hombre en una pelea con dos jóvenes, que están detenidos, en Potes (Cantabria)

 3. 3

  Prohibido entrar y salir de Lleida y otros 7 municipios desde medianoche

 4. 4

  Coronavirus.- La Rioja decretará el uso obligatorio de la mascarilla esta misma semana

 5. 5

  El BNG denuncia el traslado de mayores a un colegio electoral de Ourense pese a prohibirse las visitas en su residencia