Paula Bonet urgeix a rebutjar "el mandat social d'haver de ser mare per a ser una dona completa"

Archivo - Arxiu-  La illustradora i escriptora Paula Bonet
NOEMÍ ELÍAS - Archivo
Publicado: jueves, 19 mayo 2022 14:06

   Publica 'Los diarios de la anguila', "la cerca honesta de sanar a través de la imatge"

   BARCELONA, 19 May. (EUROPA PRESS) -

   La illustradora i escriptora castellonenca Paula Bonet ha defs que amb la seua obra busca rebutjar "el mandat social d'haver de ser mare per a ser una dona completa, que és un parany", així com trencar amb la idea que una dona només es realitza mitjanant l'acte de la maternitat.

   En una entrevista amb Europa Press, Bonet ha explicat que aquesta és una de les qüestions que aborda en el seu nou quadern illustrat, 'Los diarios de la anguila', publicat dins de la collecció Contraseñas Ilustradas d'Anagrama i que es pot trobar en llibreries des de l'11 de maig.

   'Los diarios de la anguila' arreplega pintures, esbossos, fotografies, pensaments i reflexions que l'artista va anotar en diaris personals en 2018, abans de publicar la seua primera novella, 'La anguila' (2021), mentre es trobava de viatge al Marroc i Xile, "llocs on hi ha pausa, reflexió i absoluta llibertat com a autora".

   Per a ella, 'Los diarios de la anguila' naix d'"un desig de pausar la mirada i d'allunyar-se de la immediatesa d'aquests temps de creació constant, de consum immediat i de sobresaturació icnica i de contingut".

   Ha destacat que aquests diaris també reuneixen algunes de les obres que li van ajudar a canalitzar el dolor després de patir dos avortaments, com a embrions amb malformacions: "Vaig comprendre i vaig acceptar pintant el que no podia entendre en un informe mdic. És la cerca honesta de sanar a través de la imatge. La pintura em colloca en llocs on jo puc sanar".

   Bonet ha reivindicat la lluita i el treball dels feminismes perqu la idea de la maternitat deixe de ser el centre del que significa ser dona, encara que assegura que encara queda molt camí per recórrer, al que ha afegit que "ser mare no és un desig, és un dret, i és quan no es pensa així que succeeixen atrocitats com els ventres de lloguer".

"SENSE POR A SENTIR-SE TARADES, CULPABLES O EGOISTES"

   Així, ha cridat a visibilitzar tots els tipus de maternitats més enll de la tradicional, i celebra que cada vegada tinguen més visibilitat i que més dones les afronten sense sentiment de responsabilitat o vergonya: "Per fi hi ha veus alant-se sense por a sentir-se tarades, culpables o egoistes".

   "Si tinc alguna intenció amb la meua obra, és posar espills davant realitats molt comunes i freqüents, que són molt incmodes i que pateixen tantes dones, i que són un error no mirar perqu així no es poden construir ferramentes perqu les que vinguen darrere les resolguen de manera sana", ha afegit.

FORMACIÓ EMOCIONAL I ACOMPANYAMENT PSICOLGIC

   Per a ella, algunes d'aquestes ferramentes són el refor de la formació emocional i l'acompanyament psicolgic en aquests processos dolorosos, així com promoure la prevenció i la informació i "illuminar molts altres tipus de maternitats, lluny de la família tradicional".

   Quant a projectes actuals i de futur, Bonet ha defs que ara est centrada a recuperar el retrat de gran format de persones a les quals més vulgues, i en qu "les parts lluminoses de 'La Anguila' s'imposen a les tenebres remogudes durant tants anys: fins que la Terra torne a tremolar, vull aprofitar".

   A més de 'La anguila' (2021), Bonet (Villareal, Castelló, 1980) és autora dels llibres 'Qué hacer cuando en la pantalla aparece The End', '813', 'La Sed' i 'Roedores. Cuerpo de embarazada sin embrión', i a l'octubre de 2018 va rebre la Medalla al Mrit Cultural de la Generalitat Valenciana.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià