Publicado 10/05/2021 18:53CET

'El Pequeño Nicolás' s'enfronta demà al juí per fingir que era un càrrec oficial en un viatge a Ribadeo

Archivo - Arxiu - Francisco Nicolás Gómez Iglesias, 'El Pequeño Nicolás', en els jutjats de Plaza deCastilla.
EUROPA PRESS - Archivo

   La Fiscalia demana per a ell set anys de presó i una multa d'uns 81.000 euros

   MADRID, 10 maig (EUROPA PRESS) -

   Francisco Nicolás Gómez Iglesias, més conegut com 'El Pequeño Nicolás', s'asseurà aquest dimarts en el banc dels acusats pel viatge que va fer en 2014 a Ribadeo fent-se passar per un enllaç de la Vicepresidència del Govern i Casa Real, per la qual cosa s'enfronta a una pena de set anys de presó i una multa d'uns 81.000 euros.

   El juí se celebrarà en la Secció 17ª de l'Audiència Provincial aquest 11 de maig, encara que està previst que continue durant el 12 i el 13, després de fins a tres ajornaments, a causa de la pandèmia de coronavirus i perquè l'aleshores advocada de Gómez Iglesias va denunciar "pressions i coaccions" cap a ella i la seua família.

   La primera sessió estarà marcada pels interrogatoris a Gómez Iglesias i als altres dos acusats --dos policies que li haurien ajudat--, als quals seguiran els primers testimonis, tres policies nacionals. Les testificals, prop d'una vintena, es perllongaran dimecres i dijous, quan està previst que quede vist per a sentència.

   Gómez Iglesias, que ara tindrà com advocat defensor a Manuel Marchena Perea, fill del magistrat del Tribunal Suprem Manuel Marchena, serà jutjat pel viatge que va fer a Ribadeo el 13 d'agost de 2014 simulant ser un alt càrrec per a reunir-se amb un empresari, "amb la finalitat de guanyar-se la seua confiança, sense que conste amb certesa si pretenia obtindre d'ell un benefici econòmic directe", segons l'escrit de la Fiscalia.

AJUDAT PER DOS POLICIES

   Per a açò, li va demanar a un policia municipal de Madrid al que coneixia d'abans, Jorge González, que li proporcionara els mitjans policials per a "aparentar el caràcter oficial". Aquest agent al seu torn va contactar a un policia municipal de Torrijos (Toledo), Carlos Pérez. El primer va rebre del 'El Pequeño Nicolás' un pagament de 2.000 euros i va donar al seu company 400 euros.

   'El Pequeño Nicolás', els dos policies i quatre conductors amb els seus respectius cotxes --als quals Gómez Iglesias havia contractat i als quals van fer creure que era un viatge oficial-- van partir a Ribadeo en una "comitiva". Els cotxes llogats portaven acreditacions falses del Ministeri d'Interior elaborades pel propi acusat en el seu ordinador, al que se sumaven els rotatius lluminosos, aparells de transmissió i 'pinganillos' que l'agent González havia retirat de dependències policials.

   En arribar a Ribadeo, van ser rebuts per un cotxe i dos motos de la Policia Municipal, una escorta que 'El Pequeño Nicolás' havia sol·licitat dies abans per telèfon, identificant-se com l'enllaç entre Vicepresidència del Govern i Casa Real. També va reservar taules i places d'aparcament en el Club Nàutic, indicant igualment que aniria "una alta personalitat de la Casa Real".

   Ja en el restaurant, Gómez Iglesias va ser rebut per l'alcalde de Ribadeo, al que es va presentar com a aquest enllaç i amb qui "va departir breument", abans de menjar amb l'empresari. L'agent González va interrompre el menjar per a avisar el Pequeño Nicolás' que tenia una telefonada de l'aleshores vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, la qual cosa era fals. Després del menjar, van tornar amb la mateixa "comitiva" a Madrid.

HORITZÓ JUDICIAL

   Per aquests fets, 'El Pequeño Nicolás' està acusat de presumptes delictes d'usurpació de funcions públiques, falsedat en document oficial i suborn actiu, i la Fiscalia de Madrid li demana un total de set anys de presó, la inhabilitació per a exercir el dret al sufragi durant el mateix temps i una multa de 27 mesos amb una quota diària de cent euros, prop de 81.000 euros en total.

   Els dos policies també estan acusats de presumptes delictes d'usurpació de funcions públiques i suborn passiu. El Ministeri Públic sol·licita per a ells cinc anys i mig de presó, la inhabilitació esmentada durant any i mig, i una multa de quinze mesos amb una quota diària de 10 euros.

   Es tracta solament d'un dels juís que Francisco Nicolás té pendents i pels quals s'enfronta a un total de 27 anys de presó per delictes d'estafa, revelació de secrets o integració en grup criminal, entre uns altres.

   L'Audiència Provincial de Madrid ja va confirmar al juliol de 2018 la seua absolució d'haver comès un delicte d'injúries i calúmnies contra el CNI en diversos mitjans de comunicació per acusar l'organisme de 'punxar' el seu telèfon il·legalment. En aquest cas, la defensa de 'El Pequeño Nicolás' va al·legar trastorns mentals per a declarar el seu inimputabilidad.

colaboracio