Publicado 19/05/2022 17:19

La 'Pintura caníbal' de l'alacantí Jesús Herrera arriba al MuVIM

El pintor Jesús Herrera inaugura en el MuVIM l'exposició 'Pintura caníbal'
RAQUEL ABULAILA

   VALÈNCIA, 19 maig (EUROPA PRESS) -

   El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) ha inaugurat l'exposició de Jesús Herrera Martínez (Petrer, 1976) 'Pintura caníbal'.

   Herrera va guanyar en 2013 la beca d'arts plàstiques Alfons Roig de la diputació i ha sigut escollit pel Museu d'Història Nacional de Dinamarca per a immortalitzar a la princesa hereva Mary en l'exposició que commemora el seu cinquanta aniversari.

   La pintura de Jesús Herrera és el resultat de la digestió caníbal de l'artista sobre l'art i la pintura occidentals. L'"artista menja art" en paraules del pintor. Trobem en l'exposició la seua investigació sobre l'obra del pintor holandés Albert Eckhout, qui entre 1637 i 1644 va viatjar al Brasil contractat el Conde Johan Maurits van Nassau-Siegen, governador general de l'el Brasil holandés, per a explorar i documentar el 'Nou Món' a través de bodegones i retrats. Les seues fruites, verdures i habitants exòtics als ulls europeus, acabaran en la col·lecció del Rei Frederik III de Dinamarca.

   En el projecte de Jesús Herrera s'inverteix el sentit i ens presenta la seua visió en espill de la societat danesa actual, de la mateixa manera que Eckhout havia projectat la seua sobre el nou món. Dinamarca, 'nou món' per a l'artista, on ha fixat la seua residència.

   Diverses estratègies utilitzades per l'artista en els autoretrats i retrats, completen la mostra. Jesús Herrera, en un joc basat en modernes tècniques biomètriques, converteix el palmell de la mà en un retrat a manera de paisatge, però també explora la tradició cultural en els seus autoretrats com decapitat.