Plataforma per un Finançament Just viatja dimarts a Madrid per a entregar les seues exigències a Hisenda i diputats

Presentació del cartell de la Plataforma per un Finançament Just
CEV
Publicado 23/4/2018 17:29:07CET

L'entitat es reunirà el 4 de maig amb la plataforma homòloga a Balears i el Govern de les illes per a teixir aliances en aquesta reivindicació

VALÈNCIA, 23 Abr. (EUROPA PRESS) -

Plataforma per un Finançament Just acudirà aquest dimarts al Ministeri d'Hisenda per a entregar el manifest i l'informe dels experts de la Comunitat Valenciana que avala la necessitat d'una reforma del sistema de finançament autonòmic amb l'objectiu que "com més prompte millor el Govern central es pose a la feina" i aborde aquesta qüestió. Posteriorment, mantindrà una reunió amb diputats valencians en el Congrés per a traslladar-los la situació "injusta" que pateixen els valencians.

Així ho han explicat en roda de premsa representants dels integrants de les entitats que conformen aquesta plataforma, entre els quals estaven, per part de partits polítics, José Muñoz (PSPV), Àgueda Micó (Compromís), Jaume Monfort (Podem); al costat dels secretaris generals de CCOO PV, Arturo León, i d'UGT-PV, Ismael Sáez, i el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro.

Segons han explicat, la jornada d'aquest dimarts a Madrid arrancarà a les 10 del matí davant el Ministeri d'Hisenda al que acudiran per a entregar tant el manifest de la plataforma, que reivindica un finançament just, com l'informe dels experts de la Comunitat Valenciana, així com per a exigir que es convoque la Conferència de Presidents per a abordar la qüestió.

No es tracta, segons ha puntualitzat Sáez, d'una concentració, sinó d'un "acte formal" al que no assistirà la CEV perquè té pendent una reunió amb el ministre Cristóbal Montoro i assistir suposava "repetir el mateix", ha explicat Salvador Navarro.

No obstant açò, la patronal sí acudirà amb la resta d'integrants de la plataforma a la reunió amb diputats de tots els partits polítics que representen la Comunitat Valenciana en el Congrés dels Diputats i que se celebrarà a les 12 hores. En la trobada, demanaran als parlamentaris que defenguen la necessitat de finançament i inversions "justes" i l'exigència d'abordar la reforma del sistema de finançament.

"Açò no és una reivindicació esbiaixada i insolidària", ha remarcat León, qui ha subratllat que ni amb Mariano Rajoy ni amb Montoro ni amb el futur govern que puga vindre, siga del color que siga, van a "abandonar aquesta causa perquè és just situar els valencians en condicions d'igualtat amb la resta de l'Estat".

En aquest sentit, el secretari general d'UGT ha comentat: "Ho té malament Rajoy si pensa que ens anem a avorrir". "No podem avorrir-nos perquè açò és un alifac constant que està present en la vida dels valencians i del qual no podem oblidar-nos", ha subratllat.

Per a la Patronal, qui ha de liderar la solució del finançament autonòmic és el Govern de Mariano Rajoy, mentre que els partits polítics "han de negociar i treballar per aquesta solució definitiva" perquè els valencians se senten "com qualsevol ciutadà espanyol", ha assenyalat Navarro.

LÍNIES DE TREBALL

Així mateix i amb l'objectiu de donar "continuïtat" a aquesta reivindicació, la plataforma s'ha marcat quatre línies de treball que passen per traspassar la frontera de la Comunitat Valenciana per a traslladar la reivindicació a Madrid; teixir complicitats amb altres CCAA; enfortir la xarxa que col·labora en la defensa d'un finançament just i seguir sensibilitzant la ciutadania per al que preveuen actes en les comarques valencianes.

En aquest sentit, han avançat que el pròxim 4 de maig hi haurà una trobada a Palma de Mallorca entre aquesta plataforma i la seua homòloga en les Illes Balears per a crear una aliança i ser capaces que aquest moviment provoque que les promeses de la Conferència de Presidents es convertisquen en una realitat", ha assenyalat Muñoz.

TROBADA A PALMA

Aquesta trobada arrancarà a les 10.30 hores amb una reunió entre les dos plataformes i continuarà amb un menjar amb la consellera d'Hisenda del Govern balear, Catalina Cladera. Finalment, a les 17.00 hores, hi haurà una trobada amb la societat civil per a explicar les conseqüències de l'infrafinançament de les autonomies.

"Aquest problema és compartit i és fonamental teixir aliances interterritorials per a trobar solucions conjuntes. No volem ser més que ningú, però tampoc menys que altres CCAA", ha remarcat Muñoz, qui ha puntualitzat que no es tracta de crear enfrontaments entre territoris, sinó d'aconseguir un compromís per a la reforma del model.

De fet, han comentat que també s'han mantingut contactes amb altres autonomies que pateixen una situació similar com són Andalusia i Múrcia amb l'objectiu d'ampliar els acords amb els territoris.

Per la seua banda, Àgueda Micó ha reivindicat que és important continuar amb el treball i les mobilitzacions per a "acabar amb aquesta situació que empobreix els valencians i la seua qualitat de vida". Ha criticat que el model de finançament porta quatre anys caducat i "discrimina els valencians que, a més, tampoc reben les inversions que es mereixen en el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a l'exercici 2018 on la inversió per habitant i província la Comunitat "torna a deixar els valencians a la cua".

"Açò és una qüestió que hem d'aconseguir independentment de qui governe", ha subratllat, per a insistir que el model hauria de començar des de zero" i consolidar l'estat de les autonomies mitjançant la cessió d'alguns impostos.

Per la seua banda, Jaume Monfort de Podem ha indicat que aquesta situació "condemna" a la Comunitat Valenciana a ser "menys que la resta", per la qual cosa ha avançat que la seua formació presentarà mocions en els ajuntaments contra els PGE.

CARTELL DE PACO ROCA

L'acte també ha servit per a presentar la nova imatge de la campanya Per un #FinançamentJust que ha sigut creada pel dissenyador valencià Paco Roca.

La imatge mostra quatre persones, cadascuna d'una edat diferent, envoltades de dos grans fletxes que formen un cercle que representa que els valencians aporten diners a l'Estat i cal que eixa contribució tinga un retorn.

colaboracio