Publicado 18/05/2022 16:36

Plataforma per la Llengua demana una capacitació "real" en valencià dels funcionaris amb un nivell de coneixement C1

   VALÈNCIA, 18 maig (EUROPA PRESS) -

   Plataforma per la Llengua considera "necessari" que el cos superior i el cos de gestió de funcionariat de la Comunitat Valenciana acredite una capacitació "real" en valencià amb un nivell C1 "tal com ara es fa a Catalunya, les Illes Balears o Galícia".

   Plataforma per la Llengua considera "imprescindible" que s'aprove el decret que reglamentarà l'aplicació de la competència lingüística en valencià per al funcionariat de la Generalitat, però reclama que alguns grups del cos funcionarial estiguen obligats a acreditar el C1 de valencià.

   En aquest sentit, apunten que "a Catalunya, les Illes Balears i Galícia el cos superior (A1) i el cos de gestió (A2) acrediten un nivell C1, de fet, fins i tot en els cossos B i C1 els hi demana competència de suficiència (C1) en català o en gallec, en la majoria de professions".

   "Segons l'informe presentat, --continuen-- tots els futurs funcionaris tindrien bastant amb el B2, que és el nivell bàsic de llengua que obté tothom que passa pel sistema educatiu valencià".

   En la mateixa línia, l'entitat considera "inacceptable" que no es demane un nivell de capacitació en valencià de C1 i només es demane un B2 per als alts funcionaris dels cossos A1 i A2, on s'inclouen advocats, administratius i caps de servici.

   "Açò significaria que no hi hauria cap garantia d'un funcionament en valencià en aquest sector administratiu. El nivell B2, abans denominat Elemental, determina un nivell bàsic de coneixement lingüístic oral i escrit, i no demostra cap competència suficient en valencià estàndard", argumenten.

   L'organització considera que la competència lingüística en valencià necessita "garanties d'ús real". Al·ludeix a l'estudi sobre 'Ús del valencià en l'administració de la Generalitat', realitzat en 2016, que reflectia que un 87,4% dels funcionaris disposaven d'alguna acreditació de capacitació en valencià.

   Malgrat d'açò, el 24,3% del funcionariat afirmava que responia en castellà els ciutadans que se li dirigien en valencià (de fet, un 30,7% del funcionariat afirmava no parlar mai en valencià a la ciutadania) i un 28% afirmava contestar en castellà a usuaris que van haver-hi presentat escrits en valencià (de fet, un 41,6% dels funcionaris afirmava que escrivia sempre la documentació en castellà i no mai en valencià). Aquestes dades "demostren, actualment, la manca d'un ús normal i general del valencià en bona part del funcionariat", opinen.

   El col·lectiu incideix que "han passat 35 anys des de l'aprovació de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, i que a hores d'ara la capacitació lingüística del funcionariat hauria de ser un fet normal i general".

"XICOTETA MORATÒRIA"

   De fet, agreguen, "actualment, un alt percentatge de treballadors de la Generalitat disposa d'una titulació en C1 --l'antic nivell Mitjà- i el seu requisit, amb una xicoteta moratòria, ja havia sigut negociat amb els sindicats". Per tant, "no és acceptable que no es continue amb eixe criteri a partir d'ara, sobretot tenint en compte que els funcionaris que accedeixen al nivell A1 o A2 tenen un títol universitari", postil·len.

   El nivell C1 "és el que acredita que el seu posseïdor té un domini general de l'idioma, i que pot realitzar una activitat lingüística efectiva, en qualsevol situació comunicativa, tant oralment com per escrit".

   Per a la Plataforma, és "inacceptable que a persones amb titulació universitària no se'ls demane una competència lingüística en valencià corresponent a eixe nivell de formació". A més d'aquesta proposta, l'entitat demana que es revise el sistema de capacitació lingüística en valencià que s'atorga per part del sistema educatiu, conclouen.