Pobresa Zero juga una partida de pòquer contra les "polítiques de farol" per a eradicar les pobresa

Partida contra les "polítiques de fanal" per a eradicar la pobresa
POBRESA ZERO
Publicado 17/10/2018 14:42:47CET

Convoquen manifestacions aquest cap de setmana per a exigir als partits que incloguen en els seus programes "mesures concretes"

VALÈNCIA, 17 Oct. (EUROPA PRESS) -

Pobresa Zero ha jugat aquest dimecres una partida de pòquer simbòlica per a denunciar "les polítiques de farol" que apliquen els partits contra l'exclusió social, que afecta ja el 31,3% de la població de la Comunitat Valenciana, i exigir que incloguen en els seus programes per a les pròximes eleccions autonòmiques "mesures concretes".

Sobre este tema, la representant de Pobresa Zero i presidenta de la Coordinadora Valenciana d'ONGD, Trini Blanch, ha recalcat que la societat exigeix als polítics "fets i no més pronunciaments" i per a recordar-ho ha animat tota la societat a sumar-se a les manifestacions convocades aquest cap de setmana per a reclamar polítiques concretes.

Així, ha apuntat que fa nou anys tots els partits amb representació en Les Corts va firmar el Pacte valencià contra la pobresa que incloïa, entre d'altres, el compromís de dedicar el 0,7% dels pressupostos consolidats de totes les Administracions Públiques a la cooperació internacional. No obstant açò, la Generalitat Valenciana arriba tan sols al 0,1 i "s'ha de complir". "Estem farts de promeses i solament falta voluntat política", ha apuntat.

Per a denunciar aquesta situació, coincidint amb el Dia Mundial per a l'Eradicació de la Pobresa, quatre representants d'aquesta coordinadora, que aglutina més de 70 entitats de la Comunitat, han realitzat una perfomance davant el Palau de la Generalitat que imitava una partida de cartes en la qual els jugadors eren polítics que s'apostaven els drets de les persones a l'aigua, als aliments saludables, a l'asil i el refugi, i a una condicions laborals dignes.

Darrere dels jugadors s'havien col·locat un grup de persones amb màscares blanques que al final de la partida s'han alçat les caretes per a evidenciar que la pobresa té rostre.

Sobre este tema, Blanch ha advertit que la ciutadania vigilarà que eixos compromisos "es complisquen i realment es desenvolupen" perquè "no pot ser que siga el tercer any consecutiu que augmente la pobresa" en el món.

Així mateix, ha criticat les "incoherències" que se seguisca augmentant la venda d'armes a països en conflictes en els quals viuen el 60% dels 821 milions de persones que passen fam, que els drets més elementals "se seguisquen vulnerant sense fer res" i ha exigit la fi de paradisos fiscals.

Per la seua banda, la coordinadora de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social, Nuria Tendeiro, ha explicat que a la Comunitat el 31,3% està en risc d'exclusió, 0,8 punts més que l'any anterior, mentre la pobresa severa afecta el 9,3% de la població, la segona taxa més alta entre les Comunitats Autònomes, només superada per Canàries. La taxa de risc de pobresa i exclusió puja 2 punts per a les dones, i baixa 4 dècimes per als homes.

D'aquesta manera, ha constatat que les societats "cada vegada estan més polaritzades" i les persones vulnerables són "cada vegada més pobres". Així, des que fa huit anys van començar a elaborar un informe la Comunitat Valenciana "sempre es troba en el vagó de cua, en el seté lloc, de les comunitats més empobrides".

Tendeiro ha explicat que el 15% dels residents de la Comunitat estan en el tall del llindar de la pobresa, de manera que "un any estan i un altre ixen". "Qualsevol persones que hui té un salari precari o un treball parcial pot caure en una situació d'exclusió", ha advertit.

MANIFESTACIONS

Durant tota aquesta setmana se celebren en 12 municipis de la Comunitat Valenciana actes de denúncia i reclamar l'increment en els pressupostos socials per a fer efectives lleis que actuen directament contra la pobresa i l'exclusió a la Comunitat Valenciana, com són la Llei de Renda Valenciana d'Inclusió, La Llei de la Dependència i la Llei de la Funció Social de la Vivenda, perquè arriben al 100% de la població que les necessita.

En la nostra Comunitat, els actes centrals seran les concentracions que se celebraran el divendres en la Plaça de Santa Clara de Castelló a les 12.30 hores i el dissabte en la Plaça de l'Ajuntament d'Alacant a les 17.00 hores, i la manifestació que recorrerà el dissabte a partir de les 18.00 hores el centre de València, des del Parterre.

A més, se celebren actes en altres poblacions de la Comunitat Valenciana com Algemesí, Almassera, Alcoleja, Benifallim, Canet d'en Berenguer, Penàguila i Quart de Poblet. Per la seua banda, com en edicions anteriors, el Concert de Benvinguda de la Universitat de València --que se celebra en la Plaça de Bous de València el pròxim 26 d'octubre amb les actuacions de La Habitación Roja, Tremenda Jauría, Smoking souls i Rural Zombies!- serà a benefici de Pobresa Zero.

colaboracio