Podem i socis del Govern reclamen l'ús de llengües cooficials al Congrés, amb la seua traducció

Representants d'Unides Podem, ERC, Junts, PDeCat, BNG, Més País, Compromís, PNB , Bildu i la CUP posen amb la seua proposta per a permetre l'ús de llengües cooficials de manera generalitzada al Congrés.
EN COMÚ PODEM
Publicado: miércoles, 25 mayo 2022 14:35

   Proposen canviar el reglament per a intervenir en el Ple en catal, basc o gallec, per a seguir així la senda del Senat

   MADRID, 25 May. (EUROPA PRESS) -

   Unides Podem i els principals aliats parlamentaris del Govern, inclosos Esquerra, el PNB, Bildu o Més País, han registrat en el Congrés una proposta de reforma del reglament del Congrés per a permetre intervencions en llengües cooficials en la sessió plenria, amb la corresponent traducció simultnia.

   A més, el text planteja que puguen formular escrits en aquestes llengües, reconegudes estatutriament, i a desplegar servicis de traducció en castell, tant de les iniciatives i intervencions orals que realitzen els parlamentaris. Per a a, planifiquen que l'entrada en vigor s'ajornaria al següent període de sessions al de l'aprovació de la proposta.

   La proposició est rubricada pel grup confederal, ERC, Bildu, Compromís, Junts, PDeCat, PNB, BNG, Més País i la CUP, que demanden promocionar l'ús d'aquestes llengües cooficials, que la prpia Constitució estipula per a elles un "especial respecte i protecció".

   Els citats grups parlamentaris indiquen que els respectius estatuts d'autonomia reforcen l'estatus d'aquestes llengües, l'ús de les quals ja és normal i habitual en institucions i parlaments autonmics bilingües.

   Per tant, s'insta al Congrés a continuar "la senda" iniciada en diverses modificacions reglamentries en el Senat, on l'ocupació d'aquestes llengües diferents al castell s'ha introdut "en la vida parlamentria de la Cambra alta".

ÚS PERMS EN PLE I COMISSIONS

   En conseqüncia, la iniciativa crida a modificar el reglament del Congrés perqu, en el seu article 6, es reconega el dret a intervenir en sessions parlamentries en catal, gallec o basc, així com presentar els diferents escrits en les llengües cooficials.

   A més, proposen una nova disposició addicional per a garantir els servicis de traducció simultnia al castell de les iniciatives que arriben al registre general i de les diferents comissions, amb la condició que es publiquen en el Butlletí del Congrés almenys amb la llengua en la qual van ser elaborades i en castell.

   El mateix demanden en el cas de les intervencions orals dels diputats, pautando la traducció simultnia tant en el Ple com en les comissions de la cambra, a més de la publicació en el diari de sessions en el format original i en castell.

EL PSOE VA TANCAR LA PORTA A EIXA POSSIBILITAT

   Fins ara el PSOE vé descartant l'ús de les llengües cooficials en el Congrés allegant que el castell és l'únic idioma reconegut en tot l'Estat i limitant el seu ús a cites o frases.

   Per la seua part, la situació en el senat es diferent ja que la representació territorial i on l'ús de les llengües cooficials est perms per als debats de mocions en el ple. Hi ha una proposta de Junts, la tramitació de la qual va defensar el PSOE, per a universalitzar el seu ús en la Cambra alta.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià