El PP accepta mantindre com a públiques les autopistes rescatades i no ampliar cap concessió

Roda de premsa de Rafael Hernando en el Congrés
Europa Press
Publicado 13/2/2018 18:52:34CET

MADRID, 13 Feb. (EUROPA PRESS) -

El PP ha expressat aquest dimarts en el Congrés el seu suport a no prorrogar en principi les concessions de les autopistes de peatge que vencen entre 2018 i 2021 i a mantindre en el sector públic les nou autopistes en fallida la gestió de les quals començarà a assumir l'Estat.

Així figura en l'esmena presentada pels 'populars', i a la qual ha tingut accés Europa Press, a la proposició no de llei d'Units Podem que es debat aquest dimarts en el Ple de la Cambra baixa, i amb la qual el grup parlamentari reclama recuperar la gestió pública d'aquestes infraestructures.

En ella, els 'populars' expressen la seua conformitat, tal com proposa Units Podem, a "mantindre en el sector públic les nou autopistes en fallida", i demanen adoptar "mesures per a minimitzar l'impacte i l'afecció que la situació de les autopistes en concurs poden produir sobre els ciutadans".

Així mateix, en el text de la seua proposta demanen garantir la "disponibilitat" d'aquestes infraestructures "per a els qui desitgen utilitzar-les i evitant que situacions similars puguen arribar a produir-se en el futur".

En tot cas, exclouen de la seua esmena l'exigència al Govern central de renunciar "de forma explícita a tornar a privatitzar-les" i a donar "marxa enrere en els passos que ja ha donat per a tornar a adjudicar-li-les al sector privat, paralitzant immediatament el procediment de licitació de dos contractes", que sí arreplega en la seua iniciativa Units Podem.

NO AMPLIAR LA CONCESSIÓ

D'altra banda, el PP recolza no ampliar els períodes de cap concessió de les actuals autopistes de peatge mentre que vagen arribant al final del període concesional en els últims anys, encara que tampoc reclamen, com advoca Units Podem, que es faça "de forma directa pel sector públic".

En la roda de premsa celebrada en finalitzar la Junta de Portaveus del Congrés, el portaveu del PP en la Cambra baixa, Rafael Hernando, ha advocat per que aquestes infraestructures "amortitzades pel pagament del peatge revertisquen a l'Estat" i siga el Govern central el que "decidisca com va a implementar una nova fórmula per al seu manteniment".

Tot açò després que el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, mostrara la seua disposició a arribar a un acord amb els grups de l'oposició davant la fi de diverses de les concessions d'autopistes. Respecte a les quals seran rescatades, De la Serna ja va avançar que preveu licitar de nou, encara que amb diferents condicions, les nou autopistes en fallida.

EXCLOU L'AP-6

En la relació d'autopistes el PP no inclou, com arreplega la proposta d'Units Podem, el tram de l'AP-6 entre Villalba i Adanero, precisament la via en la qual una nevada va acabar provocant que centenars de vehicles quedaren atrapats durant la nit del Dia de Reis.

colaboracio