Publicado 27/09/2022 14:59

PP assegura que els bombers van avisar del foc en l'incident del tren de Begís i Puig el convida a portar-ho al jutjat

La síndica del PP en Les Corts, Mª José Catalá, en el Debat de Política General
ROBER SOLSONA/EP

   VALÈNCIA, 27 Sep. (EUROPA PRESS) -

   La síndica del PP en Les Corts, Mª José Catalá, ha assegurat aquest dimarts que hi ha un document que prova que els bombers van donar avís de l'existència de les flames en l'incident del tren de l'incendi de Begís (Castelló), en el qual diverses persones van resultar ferides, mentre el president de la Generalitat, Ximo Puig, li ha instat a portar-ho al jutjat atés que el cas segueix en investigació.

   En el Debat de Política General, Catalá ha dedicat part de la seua rèplica al discurs inicial de Puig (PSPV) a criticar la gestió de la Generalitat en aquest incident, en el qual a l'agost van resultar ferits diversos passatgers quan un tren de Renfe que viatjava de València a Saragossa va detindre la marxa davant la proximitat de l'incendi i en veure's pràcticament envoltat per les flames.

   La també 'número dos' del PPCV ha sostingut que a les 17.46 hores del dia de l'incident, uns 20 minuts abans que a les 18.08 hores la maquinista fera marxa enrere, "els bombers van avisar que l'incendi estava prop de Toràs i Begís", un missatge que ha ensenyat des de la tribuna de l'hemicicle.

   "Per culpa dels seus impagaments no hi havia un tècnic d'emergències per a coordinar els avisos. Va haver-hi un error, però no va ser dels tècnics ni dels bombers: és un error de coordinació de la Generalitat, s'assumeix i ja està", ha criticat.

   Tot açò quan ha recordat que el conveni marc que va aprovar el Consell en 2017 estableix com a obligacions que "davant un incident en les proximitats de les línies fèrria, el 112 alertarà Adif".

   A més, ha tornat a denunciar que les muntanyes valencianes són "un polvorí" i que l'alcalde de Toràs ja va demanar en 2017 retirar la massa forestal i "va advertir d'un perill evident", mentre segons ella la reacció de la Generalitat va ser descartar l'aprofitament d'arbres derrocats pels elevats costos d'extracció".

RESPONSABILITATS POLÍTIQUES

   En aquesta línia, Catalá ha reiterat que "van enviar un tren ple de passatgers directament al foc" i hi ha "moltes" preguntes sense resposta. "Un tren ple de gent directe al foc, no creu que és suficientment greu perquè vosté vinga ací i done explicacions?", ha etzibat a Puig, criticant que compareguera únicament la consellera d'Interior, Gabriela Bravo, sobre la qual "descarrega tota la responsabilitat".

   Ha insistit en la seua petició que s'assumisquen responsabilitats polítiques" i que Puig "diga la veritat" sobre l'incident: "No podem començar aquest debat aplaudint als bombers i acabar-ho sense que vosté confirme que ells sí van fer el seu treball i que qui va fallar va ser la Generalitat".

   I tirant la vista enrere, la 'popular' ha denunciat que els bombers forestals van protestar en el Debat de Política General de 2021 i Puig "els va esquivar" mentre "ara cau la sospita sobre ells".

   En les seues rèpliques, el president ha subratllat que "la realitat és la que és" en aquest incident: que està judicialitzat i "s'està analitzant el que va passar i per què va passar". Ha subratllat que ell no té constància de l'avís dels bombers, així com que va estar present "en tot moment per a donar suport" i que la direcció tècnica era "d'altíssima qualitat" i prenia les decisions sobre la base de la situació".

   "Vaig estar els tres dies i sigues el que van patir els bombers (...). Vaig estar eixa vesprada i quan vaig arribar va haver-hi un canvi disruptivo" en l'evolució del foc, ha recalcat, ja que inicialment es va acordar no desallotjar Begís i després el canvi del vent va obligar a "fugir" d'aquesta localitat.

PUIG: "NO MIRAREM CAP A UN ALTRE COSTAT COM ALTRES"

   Aquest açò, Puig ha defès que la reacció va ser "extraordinària" quan va succeir la tragèdia del tren i "immediatament" es va atendre als ferits. "Estarem amb els ferits, no farem com altres en una altra època de mirar cap a un altre costat i no fer-los cas", ha asseverat.

   Ha acusat així Catalá de tractar d'"optimitzar" la seua intervenció en aquest debat i ha al·ludit a l'incident del tren, a més de garantir que no té cap problema a comparéixer sobre açò si es considera oportú. I ha exigit màxim respecte amb els bombers forestals perquè "no està bé utilitzar-los".