PP i Cs demanen explicacions en Les Corts a Sanitat sobre una possible "manipulació" de llistes d'espera a La Ribera

Publicado 16/7/2018 17:45:57CET

VALÈNCIA, 16 Jul. (EUROPA PRESS) -

Els grups parlamentaris de PP i Cs han anunciat aquest dilluns que demanaran explicacions a la Conselleria de Sanitat en Les Corts sobre una possible manipulació de les llistes d'espera a La Ribera, després de la reversió al sistema públic del departament de salut. Per la seua banda, EUPV sol·licita la destitució de l'equip directiu del centre "per la reducció de la qualitat assistencial des del seu nomenament".

Així ho han indicat en respectius comunicats després de la informació publicada en El Mundo que assenyala que l'equip encarregat de la gestió del departament intenta "ocultar" l'augment de les demores clíniques que s'ha produït després de la reversió i que marcarà unes directrius per a tractar de controlar les llistes d'espera.

El coordinador de Política Social del PP en Les Corts, José Juan Zaplana, ha acusat sobre aquest tema el Govern valencià de "jugar" amb la salut dels valencians "en ralentir les operacions quirúrgiques per a maquillar les llistes d'espera" i ha qualificat de "preocupants i molt greus" les informacions.

Zaplana ha anunciat que la seua formació demanarà la compareixença de la consellera de Sanitat, Ana Barceló, perquè explique "la manipulació de les llistes d'espera". Al seu juí, Barceló "hauria de prendre decisions contundents. Si no ho fa serà còmplice dels desastres i mentides que va deixar en la sanitat valenciana la hui ministra Montón".

Per a Zaplana, PSPV i Compromís "sí són corresponsables d'aquesta roïna política, començant pel cap del Consell, Ximo Puig, que va avalar els despropòsits de l'exconsellera", a la qual ha acusat "de fer i desfer per ideologia i sense importar-li que darrere de la sanitat valenciana estan els ciutadans, pacients i professionals".

En eixe sentit, ha instat Barceló a comparéixer en Les Corts per a explicar què mesures va a prendre i explicar la situació amb transparència al més prompte possible".

Per la seua banda, el portaveu de Sanitat de Cs en Les Corts, Juan Córdoba, ha assegurat que la "manipulació de xifres en La Ribera després de la reversió és la prova palpable de la falta de gestió i de la incompetència del Consell".

Córdoba ha considerat "molt greu" que es manipulen dades de les llistes d'espera de pacients i ha advertit: "No es pot jugar amb la salut dels pacients, i per açò insistirem fins que ens expliquen en Les Corts què va voler dir el coordinador de l'Àrea Quirúrgica quan va afirmar que els caps de servici tenen directrius per a controlar la demanda".

INFRACCIÓ "MOLT GREU"

Al seu juí, "si s'han donat ordes perquè es busquen formes de donar allargs als pacients, una cosa que de demostrar-se seria una infracció molt greu". Córdoba ha lamentat que l'"obsessió" de l'anterior consellera per revertir el concert sanitari "sense dades objectives ha derivat en un empitjorament de la qualitat assistencial en aquest centre".

Per a EUPV i la seua coordinadora general, Rosa Pérez Garijo, és "un perill per al sistema sanitari públic l'actual gerent per la reducció de la qualitat assistencial en tan sols quatre mesos des del seu nomenament". "L'increment de la llista d'espera malgrat l'augment de la dotació de personal sanitari destinada al Departament de Salut de la Ribera és la demostració de la roïna gestió i la incompetència de tot l'equip directiu nomenat pel PSPV", ha indicat.

Pérez Garijo ha reclamat a la consellera de Sanitat que designe un nou equip directiu capacitat per a gestionar l'Hospital de la Ribera i que "done exemple" de l'eficàcia de la gestió directa en
qüestions ja demostrades com el descens de la morbimortalitat quan s'incrementa la ràtio d'infermeres.

La formació d'esquerres recorda que ja va celebrar en el seu moment la reversió en la gestió d'aquest hospital però ha incidit que la defensa dels servicis públics "també cal fer-la en la tasca diària".

"La reorientació en la Conselleria a causa de l'eixida de Carmen Montón evidencia una crisi de convicció en el PSPV en la defensa d'un sistema sanitari públic i de qualitat que donen el millor dels servicis a les valencianes i valencians", ha considerat.

Per la seua banda, l'entitat SanitatSolsUna ha lamentat en un comunicat que "s'està jugant amb la salut dels ciutadans de la Ribera" i ha afirmat que la reversió de l'hospital d'Alzira "ha
fracassat estrepitosament".

colaboracio