El PP defensa hui al Ple del Congrés el reconeixement opositor Edmundo González com a president de Veneçuela

Archivo - Arxiu - El portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado (c) i el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo (d), durant una sessió plenària extraordinària, al Congrés dels Diputats, a 23 de juliol del 2024, a Madrid (Espanya).
Fernando Sánchez - Europa Press - Archivo
Publicado: martes, 10 septiembre 2024 11:15

   La iniciativa, que es votarà el dimecres, també busca reprovar el silenci de Zapatero i condemnar la repressió de Maduro

   MADRID, 10 Sep. (EUROPA PRESS) -

   El PP defensarà este dimarts al Ple del Congrés una iniciativa sobre les eleccions presidencials a Veneçuela amb la qual busca que Espanya reconega al candidat de l'oposició, Edmundo González Urrutia, com a guanyador i nou president del país, així com una condemna de la repressió del règim de Nicolás Maduro i una reprovació del silenci de l'expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero, que ha participat en tasques de mediació entre Govern i oposició.

   La proposició no de llei, que es debatrà este dimarts però es votarà el dimecres, podria tirar endavant en la seua integritat o varis dels seus punts, ja que no solament el PP i Vox reclamen el reconeixement de la victòria de l'oposició veneçolana, sinó també aliats del govern com el PNB i Coalició Canària.

   Esta votació arriba després que Edmundo González s'haja traslladat a Espanya per a rebre asil polític després que el tribunal de Veneçuela emetera una ordre d'arrest en contra seua pels suposats delictes d'"usurpació de funcions", "falsejament de document públic", "instigació a la desobediència de lleis", "conspiració", "sabotatge a danys de sistemes" i "associació".

   Un grup d'opositors té previst acudir a la Càmera per a recolzar la iniciativa del PP, entre ells Leopoldo López, Henrique Otero i Antonio Ledezma, segons ha confirmat este últim en declaracions a Europa Press en les quals ha descartat la presència del propi González, que va aterrar el diumenge a Madrid.

ELEVAR LA PRESSIÓ SOBRE MADURO

   En la iniciativa, recollida per Europa Press, els 'populars' assenyalen que segons les actes presentades per les forces democràtiques i avalades per instàncies internacionals, el candidat Edmundo González va obtenir 7.303.480 vots (el 67% del total), la qual cosa reflectix el "desig inequívoc del poble veneçolà d'un canvi en la conducció del país: de la dictadura a la democràcia, de la servitud a la llibertat".

   Per això, consideren que davant del règim de Nicolás Maduro que intenta "imposar una perversa narrativa", és una "obligació política i moral" que el Govern d'Espanya reconega al líder de l'oposició com el "president electe i legítim" de Veneçuela. "És un acte de justícia i de respecte a la veritat", incidixen.

   A més, segons defensen, esta decisió té implícites dos conseqüències "imprescindibles". La primera, "elevar la pressió sobre Maduro", en un moment en el qual la "repressió referma" i la segona, és enviar un missatge "nítid" a la "dictadura" perquè "assumisca la realitat i cedisca el poder".

    "Enfront de la dictadura, el frau i la repressió a Veneçuela no caben l'equidistància ni les vacil·lacions", advertixen i censuren el "silenci" de l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero a qui retrauen a més la seua "inacceptable" falta de compromís amb la veritat i la justícia i situen com a "suport explícit" de Maduro.

    Per tot això, en els nou punts que inclou la iniciativa, exigixen no només el reconocimiendo d'Edmundo González com a president "legítim", sinó que també en un altre dels punts insten a l'Executiu a "liderar" l'este reconeixement en les institucions europees i instàncies internacionals, amb l'objectiu d'assegurar que el 10 de gener del 2025 prenga possessió com a president veneçolà.

    També reclamen que s'exigisca al règim de Maduro el cessament "immediat" de la repressió contra les protestes pacífiques i l'alliberament de tots els presos polítics.

UN SISTEMA DEMOCRÀTIC PER A VENEÇUELA

   Al fil d'esta qüestió, urgixen a contribuir a reforçar les mesures de seguretat personal dels dirigents de l'oposició com María Corina Machado o Edmundo González Urrutia davant de les "amenaces per la seua lluita en defensa de la democràcia" a Veneçuela. Als quals demanen també recolzar-los com els "únics interlocutors legítims" en les negociacions per a la transició democràtica.

    A nivell internacional, els 'populars' reclamen a l'Executiu que lidere iniciatives per a garantir que el vot dels veneçolans siga respectat, i que s'inicie un procés de transició cap a un sistema de drets i llibertats basat en el reconeixement dels resultats del 28 de juliol.

    Però també que promoga davant de la Unió Europea la reinstauració de les sancions als dirigents del règim de Maduro que van ser alçades abans de les eleccions com a "presumpte i sens dubte inútil" gest de "bona voluntat", i ampliar estes sancions, dirigint-les especialment als interessos econòmics dels "col·laboradors de la dictadura".

   Finalment, en els dos últims punts del text, el PP reclama recolzar en primer lloc la compareixença al Congrés de la direcció del Centre Carter perquè explique amb detall les conclusions dels seus informes sobre les eleccions veneçolanes i en segon lloc, recolzar totes les iniciatives de les forces democràtiques veneçolanes i especialment, les dirigides a mantenir viva la mobilització en defensa del resultat electoral.

Leer más acerca de:

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià