El PP, el PSOE i Ciuydadanos tomben en el Congrés la despenalització de les injúries al Rei

Façana Del Congrés Dels Diputats
EUROPA PRESS - Archivo
Publicado 13/3/2018 19:02:56CET

MADRID, 13 Mar. (EUROPA PRESS) -

El PP, el PSOE i Ciutadans han rebutjat aquest dimarts en el Ple del Congrés la tramitació d'una proposició de llei plantejada per Esquerra Republicana (ERC) per a despenalitzar les injúries a la Corona i la crema de banderes.

El debat d'aquesta iniciativa ha tingut lloc tan sols unes hores després de conéixer-se la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans, que ha condemnat Espanya a indemnitzar dos joves catalans que van ser condemnats fa ara 11 anys per cremar una foto dels Reis per considerar que es va vulnerar la seua llibertat d'expressió.

Sobre eixa sentència s'ha basat bona part de la intervenció del portaveu adjunt d'ERC, Gabriel Rufián, qui ha volgut deixar clar que els fets condemnats en el seu moment per l'Audiència Nacional --amb una pena de presó de 15 anys que després va ser substituïda per una multa de 2.700 euros-- no van ser un atac personal al Cap de l'Estat, sinó "una expressió simbòlica de la crítica política legítima". "No és odi, és llibertat d'expressió", ha postil·lat.

PREVAL SEMPRE LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

La proposta dels independentistes catalans ha sigut avalada per Units Podem, PNB, PDeCAT, Compromís i Bildu, els qui han coincidit a apuntar que no s'hauria de despenalitzar aquestes conductes per molt despietades que puguen ser perquè la llibertat d'expressió ha de prevaldre sobre la censura.

No obstant açò, la iniciativa ha xocat amb les crítiques del PP, el PSOE i Ciutadans, però també d'UPN i Fòrum Astúries, els diputats del qual tiraran per terra la pretensió que les injúries al Rei deixen de ser un delicte tipificat en el Codi Penal.

El PP ha acusat els de Joan Tardà de "demagògia" i de pretendre derogar tipus penals sense "cap rigor ni coneixement jurídic", mentre que el PSOE ha censurat que, amb la seua iniciativa, ERC no vol despenalitzar la crítica política, sinó "convalidar" una forma de violència.

Ciutadans, per la seua banda, ha acusat els d'ERC de pretendre legislar "en benefici propi", és a dir, per a despenalitzar actuacions que només ells "protagonitzen" per a "desarmar" la legislació espanyola enfront dels qui pretenen "xafar-la".

colaboracio

En valencià

C. Valenciana