Premien a l'astrònoma Amelia Ortiz i al biotecnòleg Daniel Pellicer per les seues trajectòries en divulgació científica

Amelia Ortiz
UV
Publicado: martes, 29 noviembre 2022 18:46

   VALÈNCIA, 29 Nov. (EUROPA PRESS) -

   L'astrònoma Amelia Ortiz, de l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València (UV), ha guanyat el X Premi José María Savirón de Divulgació Científica que convoca la Facultat de Ciències de la Universitat de Saragossa, en la modalitat de Trajectòria en Divulgació, per la seua prestigiosa i consolidada trajectòria en l'àmbit de la divulgació científica. A més, Daniel Pellicer, màster en Biotecnologia Mèdica i doctorant en Fisiologia de malalties rares respiratòries per la UV, ha sigut premiat ex aequo en la categoria de Jove Divulgador.

   El X Premi José Mª Savirón de Divulgació Científica, otorgat dissabte passat, reconeix les iniciatives per a acostar la cultura científica i tecnològica a la societat. Porta el nom d'aquest científic expert en Mecànica de Fluids, catedràtic a la Universitat de Saragossa, i es concedeix a persones a títol individual, associacions, entitats o institucions que s'hagen distingit per algun projecte, activitat concreta o destacada trajectòria per acostar la cultura científica a la societat. S'entregarà a principis de 2023.

   Quant a Amelia Ortiz, l'acta del premi, concedit per unanimitat del jurat, reconeix "la qualitat i originalitat de les seues activitats, que han tingut un clar impacte social i inspirador en noves generacions sobre la bellesa i importància de la ciència". A més, algunes de les seues activitats d'astronomia inclusiva tenen "una alta sensibilitat i utilitat social, són inclusives, imaginatives i afavoreixen que la ciència permee a tota la societat". Aquest premi ascendeix a mil euros.

   El jurat presidit per Luis Oriol Langa, catedràtic del departament de Química Orgànica de la Universitat de Saragossa, remarca l'aspecte social de la tasca divulgadora d'Ortiz, "per la seua dedicació a col·lectius amb discapacitats als quals, solament pels mig convencionals, és difícil arribar". La seua trajectòria divulgadora ha tingut un alt impacte a nivell internacional, durant la qual ha presentat projectes sostenibles en el temps que han sigut motors de noves iniciatives.

   Les activitats d'astronomia inclusiva d'Amelia Ortiz van fer que en 2007 fora requerida per la Unió Astronòmica Internacional (IAU) per a coordinar les activitats a nivell nacional dirigides a persones amb discapacitat, on va liderar projectes de gran impacte internacional reconeguts amb premis i distincions.

   Per la seua banda, Daniel Pellicer, també redactor de la secció de ciència del periòdic 'La Razón', i Inés Mármol Peguero, biotecnòloga en l'Institut d'Investigació Sanitària d'Aragó, han sigut distingits ex aequo en la modalitat de Joves Divulgadors. El premi també consta de mil euros.

   El jurat ha valorat la projecció de tots dos candidats, "la seua trajectòria polifacètica, la seua capacitat i l'ús de mitjans diversos per a fer que la ciència tinga una repercussió directa a la societat".

   Daniel Pellicer ha actuat en nombrosos esdeveniments amb monòlegs (Degranando Ciencia, Quart és ciència, al CIB de la Facultat de Medicina, MEDNIGHT a València i Salamanca, entre uns altres). En 2020 va ser finalista de Famelab, el major concurs de monòlegs científics d'Espanya, organitzat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECyT). Actualment divulga sobre biotecnologia i biomedicina en Twitter (@Dani_Pellicer) i YouTube en el canal Divudan, en el qual està creant una sèrie de documentals per a formar a professionals, pacients i curiosos respecte a malalties minoritàries.

colaboracio

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià