Publicado 16/05/2022 10:19

El preu màxim de la bombona de butà pujarà des de demà un 4,94%, fins als 19,55 euros

Archivo - Arxiu - Bombona de butà
EUROPA PRESS - Archivo

   MADRID, 16 maig (EUROPA PRESS) -

   El preu màxim de la bombona de butà de 12,5 quilograms s'incrementarà un 4,94% a partir de demà, 17 de maig, fins a situar-se en 19,55 euros, segons una resolució publicada aquest dilluns en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

   Aquesta pujada fins a aconseguir preu rècord es deu al fort ascens de les cotitzacions de la matèria primera (+6,13%) i dels nolis (+9,83%) així com la depreciació de l'euro davant del dòlar (-3,61%).

   L'increment en el preu màxim s'ha vist atenuat pel límit de variació superior del 5% en el preu sense impostos que dicta l'Orde IET/389/2015, de 5 de març. De no existir aquest límit el preu sense impostos de la botella s'hauria incrementat un 8,19%.

   El preu màxim de venda dels gasos liquats del petroli envasats (GLP) en envasos d'entre 8 i 20 quilograms no es troba liberalitzat.

   El seu valor es revisa bimestralment el tercer dimarts del mes, per Resolució de la Direcció general de Política Energètica i Mines.

   Aquesta revisió bimensual del preu es calcula en funció del cost de la matèria primera (propà i butà) en els mercats internacionals, així com del cost dels nolis (transport) i l'evolució del tipus de canvi euro-dòlar.

   D'altra banda, aquesta revisió del preu, a l'alça o a la baixa, està limitada al 5%, acumulant-se l'excés o defecte de preu per a la seua aplicació en posteriors revisions.

   El gas liquat de petroli (GLP) envasat és una mescla d'hidrocarburs, principalment composta de butà, que serveix com a alternativa al gas natural per al seu consum energètic en envasos a pressió, especialment en poblacions o nuclis urbans sense connexió a la xarxa de gas natural.

   Actualment es consumeixen 68 milions d'envasos de GLP de diferents capacitats, dels quals 53 milions es troben subjectes al preu màxim regulat (el 78%). Es tracta d'un combustible en retrocés: des de 2009 a 2018 el consum total de GLP envasat ha descendit un 20%.

   El Govern va aprovar un increment de la cobertura del bo social tèrmic. En el PGE de 2021 la partida pressupostària va aconseguir els 202,5 milions d'euros i en els PGE de 2022 aconsegueix els 228 milions, després de l'ampliació del nombre de potencials beneficiaris a 1,9 milions de llars inclosa en el Reial decret-llei 6/2022, pel qual s'adopten mesures urgents en el marc del Pla nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna.

GAS LIQUAT PER CANALITZACIÓ, DESCENS DEL 7,9%

   També a partir aquest dimarts, 17 de maig, entra en vigor un nou preu màxim del gas liquat de petroli (GLP) canalitzat que suposa un descens del 7,9% en la factura per a un client mitjà, en relació amb els preus en vigor.

   Aquesta disminució de la factura es deu al descens, respecte al mes anterior, de les cotitzacions internacionals del propà (-15,39%) i el butà (-9,44%), malgrat la depreciació de l'euro enfront del dòlar (-1,82%) i l'augment dels nolis (+15,91).

   Amb els nous preus la factura anual pateix la major reducció de l'últim any.