La primavera ser més clida i amb valors de pluges normals a la Comunitat després de l'hivern més sec des del 1950

Mximes en ascens en un diumenge marcat pel sol en tota la Comunitat Valenci
EUROPA PRESS - Archivo
Publicado: jueves, 21 marzo 2019 16:33

VALNCIA, 21 Mar. (EUROPA PRESS) -

La primavera ser més clida de l'habitual a la Comunitat Valenciana per amb valors de precipitacions normals per a aquesta poca després de registrar l'hivern més sec des d'almenys 1950, amb un 86% menys de pluges, i l'octau més clid des que hi ha mesuraments.

Així ho ha explicat aquest dijous el delegat de l'Agncia Estatal de Meteorologia a la Comunitat, Jorge Tamayo, en roda de premsa per a informar del resum climtic d'aquest hivern i la predicció per a aquesta primavera, que va comenar aquest dimecres 20 de mar a les 22.58 hora peninsular i acabar el prxim 21 de juny.

Sobre aquest tema, ha assenyalat que hi ha un 45% de probabilitats que les temperatures estiguen per damunt dels valors mitjans, encara que és prompte per a determinar quant, mentre que les precipitacions seran les habituals per a aquesta estació.

D'aquesta manera, la primavera segueix així a un hivern també molt clid a la Comunitat Valenciana amb una temperatura mitjana de 9,4 graus, un grau superior a la mitjana normal, el més clid dels últims tres anys i l'octau des del 1950.

No obstant a, Tamayo ha recalcat que el que ha caracteritzat aquest trimestre és que ha sigut "extraordinriament sec" ja que només han caigut 18 litres per metre quadrat de mitjana, un 86% menys dels 130,6 l/m2 que són habituals en aquest període.

Malgrat a, la precipitació acumulada d'aquests sis mesos és prcticament igual a la normal l'any hídric perqu la tardor va ser molt humida. No obstant a, hi ha una gran diferncia entre comarques ja que mentre a Castelló i en el litoral de Valncia els temporals tardorencs van ser especialment intensos a Alacant i en l'interior de Valncia el balan és quasi deficitari. Així, en l'interior sud de Valncia i en l'interior nord d'Alacant l'acumulat de l'actual zona hidrolgica no registra ni a la mitat de la mitjana normal.

Tamayo ha explicat que "ningú de la comunitat científica dubta ja que estem davant un canvi climtic per influncia humana" que est provocant un augment de les temperatures en la zona del Mediterrani, com s'ha constatat des dels anys 80, i que es preveu que seguisquen en ascens.

No obstant a, la seua influncia en les pluges "no est tan clara" ja que es calcula que la quantitat de les precipitacions siga similar per canviar la seua freqüncia de manera que hi haur episodis més torrencials seguit de períodes de sequera més perllongats.

En eixe sentit, ha apuntat que som "la primera i única generació" que som conscients de les conseqüncies del canvi climtic i que pot adoptar mesures per a evitar-les ja que si no s'actua ja en el futur viuran ja amb els efectes.

FORTS CONTRASTOS

Així, ha aclarit que aquest carcter clid de l'hivern és la conseqüncia de la presncia d'una situació anticiclnica centrada en la península que porta aparellada poca nuvolositat, la qual cosa genera una gran insolació diürna i una forta irradiació nocturna.

Per a, en aquests mesos s'han registrat "forts contrastos" entre el dia i la nit amb mximes molt suaus, 2,2 graus superiors a la mitjana, i nits fresques en el litoral i fredes en l'interior, 0,2 graus més baixes del que és habitual.

De fet, només va haver-hi un episodi de fred i molt breu, els dies 10 i 11 de gener quan es va produir una invasió d'una massa d'aire polar molt seca que va fer baixar els termmetres fins als -11,4 en l'observatori del pic Gavilán, en la la Puebla de San Miquel o a les -9,2 a Ademuz, els -8,6 al Pinós, els -8,5 a Fontanars dels Alforins o els -8,4 a Villena.

Així mateix, també va gelar en la matinada del 12 de gener en les localitats del litoral i prelitoral de la mitat sud amb mínimes de -2,4 a Oriola, o els -3 a Crevillent. De la mateixa manera, el més destacat va ser l'intens temporal de vent en la província de Castelló pel pas de la borrasca Helena.

Amb tot, van predominar els dies clids amb mximes que superaran els 25 especialment el dia 27 quan es va arribar a registrar el 27,3 en l'aeroport de Valncia, la temperatura més alta d'eixe observatori a l'hivern des de febrer de 1990.

Per la seua banda, l'"acusat" dficit de pluges ha sigut general en tota la Comunitat Valenciana: un 89% en la província de Valncia, un 85% a Castelló i un 77% a Alacant respecte a la mitjana 1981-2010. Sols va haver-hi un dia de pluges significatives en el trimestre, el dia 13 de desembre, quan es van superar els 20 l/m2 que van arribar als 55,4 l/m2 acumulats a Tibi, o els 48 l/m2.

Els valors mxims de pluges en el trimestre es van registrar a Fredes en 64,4 l/m2 i els 54,6 l/m2 enfront dels sol 5 l/m2 de Chiva, Tuéjar o Buñol.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià