Publicado 23/09/2021 18:20CET

El PSOE no es tanca a estudiar la regulació de l'ús de les llengües cooficials al Congrés

El diputat per Tenerife i portaveu del PSOE en el Congrés, Héctor Gómez Hernández, en una roda de premsa anterior a una Junta de Portaveus en el Congrés dels Diputats, a 21 de setembre, a Madrid (Espanya).
Eduardo Parra - Europa Press

   MADRID, 23 set. (EUROPA PRESS) -

   El portaveu del PSOE al Congrés, Héctor Gómez, s'ha obert aquest dijous a estudiar la regulació de l'ús del català, el gallec i el basc en la Cambra baixa, després que la seua formació haja acceptat tramitar una iniciativa per a generalitzar l'ús de les llengües cooficials en la Cambra alta.

   En declaracions al Congrés, Gómez ha subratllat que el plurilingüisme és una "riquesa cultural i ha denunciat que, en ocasions, siga "injuriat" i "agredit".

   En aquest context, ha explicat que el seu grup està "disposat" a "valorar" l'ús de les llengües cooficials al Congrés, si bé no ha especificat fins a on estaria disposat a arribar, al·legant que s'ha d'analitzar al costat d'"altres formacions polítiques". "Ja veurem com es desenvolupa a l'àmbit parlamentari", ha dit.

RESPECTANT EL MARC CONSTITUCIONAL

   No obstant, ha apuntat que els socialistes actuaran sempre "dins de la responsabilitat" i respectant el marc constitucional on, ha subratllat, es reconeixen les llengües cooficials.

   Al Senat, l'ús de les llengües cooficials està permès per als debats de mocions en el ple, i la proposta de Junts és universalitzar el seu ús a la Cambra alta, la qual cosa suposaria un cost anual de 950.000 euros en despesa d'intèrprets, segons calcula el seu portaveu en la Cambra alta, Josep Lluís Cleries.

   En el Congrés, l'ús de les llengües cooficials no està permès excepte para expressions i cites puntuals, ja que no és una cambra territorial i l'única llengua comuna a l'Estat és el castellà. Ara, després de la decisió del PSOE de tramitar el canvi de Reglament al Senat, les forces nacionalistes i independentistes han ressuscitat la reivindicació d'avançar en la mateixa línia en el Congrés.

Contador
colaboracio