Publicado 04/10/2022 12:25

PSOE, PP i Vox diuen una altra vegada 'no' al fet que el Congrés investigue Juan Carlos I

Archivo - Arxiu - El Rei emèrit Juan Carlos I a la seua eixida de Madrid amb direcció Abu Dabi després de la seua visita a Espanya, a 23 de maig de 2022.
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

   MADRID, 4 Oct. (EUROPA PRESS) -

   Els representants del PSOE, el PP i Vox en la Taula del Congrés han frenat aquest dimarts un nou intent d'Unides Podem i socis parlamentaris del Govern perquè la Cambra investigue "els escàndols relacionats" amb Juan Carlos I i la "implicació d'alguns estaments de l'Estat" per a controlar la informació sobre els mateixos.

   Aquests tres partits, seguint el criteri fixat pels servicis jurídics de la Cambra han rebutjat admetre la sol·licitud presentada la setmana passada pel soci minoritari del Govern de coalició, juntament amb ERC, Bildu, Més País, Compromís i també Junts, el PDeCAT i el Bloc Nacionalista Galego (BNG).

   Aquest nou intent perquè la Cambra obrira perquisicions sobre les "presumptes il·legalitats i irregularitats comeses per membres de la Casa Real" i "els seus còmplices" té com a referent els continguts del documental 'Salvar el Rey' produït per HBO, segons admeten els propis firmants.

   Però, PSOE, PP i Vox han tornat a rebutjar la tramitació de la sol·licitud emparant-se en l'opinió dels lletrats que sostenen que no procedeix la seua admissió a tràmit "tenint en compte la posició institucional de la Prefectura de l'Estat en el marc constitucional".

   En el document dels servicis jurídics, al que ha tingut accés Europa Press, se citen els articles 56.3 i 65 de la Constitució. El primer consagra la figura del Rei com a "inviolable" i no "subjecta a responsabilitat" i el segon estableix que el Cap de l'Estat distribueix lliurement la partida pressupostària que rep cada any.

   Per a defendre la no tramitació de la comissió d'investigació, els lletrats s'emparen també en la interpretació que sobre aquesta matèria ha fet la jurisprudència del Tribunal Constitucional i en els precedents existents en la Cambra.

"UNA VERGONYA"

   El secretari primer de la Taula del Congrés, Gerardo Pisarello, ha denunciat en roda de premsa que aquest tipus de decisions situen la Monarquia "per damunt de la llei" i que ja s'ha rebutjat "més d'una dotzena" d'ocasions que es puga investigar el Rei emèrit en el Congrés.

   "És una vergonya perquè es trasllada el missatge que si en les altes esferes de l'Estat de comenten fraus ací no passa res", s'ha queixat el diputat d'En Comú, per a qui la Monarquia és "una institució obsoleta que només pot emparar-se en l'opacitat i l'obscurantisme".