Publicado 29/09/2022 12:32

PSPV defèn que la reforma de Puig baixa impostos sense fer forat i els seus socis avisen: "Encara no és la del Botànic"

Archivo - Diners
EUROPA PRESS - Archivo

   PP i Cs assenyalen que és una proposta "fantasma" i "insuficient" i lamenten que s'ha perdut una oportunitat

   VALÈNCIA, 29 Sep. (EUROPA PRESS) -

   El PSPV defèn que la proposta de reforma fiscal anunciada pel president Ximo Puig va en la línia del Govern d'Espanya i dels organismes internacionals de fer una rebaixa per a les classes més baixes, però "sense fer un forat en la recaptació" que pose en perill els servicis socials i que ara serà concretada en el si del Consell.

   Per la seua banda, els seus socis en el Botànic han recalcat que és només una proposta que no està tancada, sinó que ha de seguir negociant-se en el Consell per a "blindar" l'Estat del Benestar. "La reforma fiscal del Botànic no és el que ha anunciat Puig sinó que s'ha de seguir treballant", han apuntat des de Compromís.

   Per contra, des de l'oposició PP i Cs han lamentat que es tracta d'un altre 'ximoanunci', una proposta fantasma que no han portat la Cambra i, a més de que no s'ha concretat, és insuficient". "S'ha perdut una oportunitat", han lamentat.

   Així, el portaveu d'Economia del PSPV, José Muñoz, ha negat "absolutament" que aquesta reforma trenque el discurs impulsat per Pedro Sánchez i supose una aproximació al PP, sinó que ha recalcat que, de fet, va en línia del Govern d'Espanya i Europa de "baixar les rendes a les persones que menys tenen, però sense fer un forat a la recaptació per a seguir invertint en l'Estat de Benestar", ha recalcat.

   Muñoz, que ha explicat que la concreció es debatrà en el si del Consell, ha apuntat que aquest debat "complex" ha de plantejar-se en funció de qui beneficia la reforma, "si com defèn el PP amb baixades indiscriminades d'impostos que, com a Andalusia solament beneficien el 0,2% de la població per supressió del Patrimoni i Successions, o la proposta de Puig per a les rendes inferiors de 60.000 euros, que beneficia el 97,4% dels valencians", mentre que les rendes superiors "seguiran pagant el mateix". A més, en ser amb retroactivitat, "enguany es veurà ja com paga menys".

   En la mateixa línia, ha recalcat que davant aquesta crisi els poders públics han d'invertir en els seus ciutadans, però ha advertit que la proposta del PP suposaria deixar d'ingressar 1.500 milions d'euros menys per als valencians, amb "una repercussió claríssima en els servicis públics", mentre que la de Puig en ser "selectiva" suposa una disminució de 150 milions, que "serà compensada amb la recaptació que hem tingut enguany". "Que la gent veja i decidisca perquè el Partit Socialista sempre estarà al costat de la majoria social", ha postil·lat.

   No obstant açò, la síndica de Compromís, Papi Robles, ha matisat que l'anunci de Puig es correspon a les actuacions realitzades fins ara, però ha recalcat: "La reforma fiscal del Botànic no és el que ha anunciat Puig sinó que s'ha de seguir treballant". En eixe sentit, ha insistit que van conéixer l'anunci la nit abans del debat, però que "no està finalitzada, encara no ha vist la llum i quan la veja, serà de la mà de tot el Botànic" i ha d'estar "més prompte que tard perquè les famílies ho necessiten, per açò no passarà d'aquest curs".

   En eixe sentit, preguntada per les formes de l'anunci de Puig, ha recalcat: "El que valorem és l'espai conjunt en el qual el Botànic estem plenament units i eixos són els fets". "És veritat que Puig té la capacitat d'anunciar el que ell valora, però el treball conjunt del Botànic és un altre en el qual estem molt satisfets i s'ha de traduir en un acord del Consell que es veurà reflectit en la Llei de Pressupostos o en un decret".

   Així, ha subratllat que "la reforma ha de blindar els servicis públics i en aquesta línia calcular-la" com "estableix la proposta de resolució presentada en el debat de baixar la pressió a les rendes més baixes i aportar més les que més tenen".

   De la mateixa manera, des d'Unides Podem, Ferran Martínez ha assenyalat que van conéixer l'anunci abans del debat --sense concretar quan-- i ha coincidit que la reforma no està tancada i que "ha de negociar-se dins del Consell.

   Martínez ha explicat que coincideixen amb la reforma anunciada per Puig perquè compleix amb la progressivitat que ells defenen, però adverteix que "suposa una pèrdua d'ingressos fiscals". Per açò, exigeix "completar" la proposta per a "compensar la pèrdua d'ingressos demanant un xicotet esforç addicional a les rendes més altes i patrimonis".

   Així, ha recalcat que el Botànic ha escomès "dos reformes fiscals que ja han millorat la recaptació i progressivitat i som la Comunitat amb un sistema més progressiu". "Eixe és llegat del Botànic i el nostre full de ruta per al futur i és el que plantejarem als nostres socis", ha assenyalat.

"UN ALTRE 'XIMOANUNCI'"

   Per contra, des del PP Ruben Ibáñez ha assenyalat que la reforma de Puig és "invisible" i "falsa": "Puig ha fet el que fa Ximo Puig: marcar-se un 'Ximoanunci' en gran sense registrar-la perquè puga ser hui debatuda", li ha recriminat.

   No obstant açò, ha destacat que el PP ha aconseguit "canviar el dogma mental de l'esquerra: ara baixar impostos és bo i no significa baixar servicis". "Són les dos grans lliçons que l'esquerra ha après; a partir d'ací, el com no ho sabem perquè no s'ha presentat el document", ha assenyalat.

   Li ha enlletgit "haver perdut una rapidíssima oportunitat" perquè ha assenyalat que la reforma solament "tindrà efecte al juny de 2023 quan les persones facen l'IRPF". "Puig no està per a donar solucions sinó per a fer anuncis i eixa és la diferència entre una política fiscal coherent i una política de confeti que practica Puig", ha postil·lat.

   De la mateixa manera, la síndica de Cs, Ruth Merno, ha criticat la "reforma fantasma" de Puig i ha mostrat la seua incredulitat: "Fins que no la veja no em la creuré". En qualsevol cas, ha assenyalat que és "insuficient" perquè amb la reforma que defèn el seu partit suposarien un estalvi de 650 euros per a les famílies front l'estalvi de 100 euros de la de Puig. "És solament un pegat", ha recriminat.