Puig assegura que l'acord del Consell Nacional de l'Aigua "manté clarament" el transvasament Tajo-Segura

El president de la Generalitat, Ximo Puig, en una imatge d'arxiu
Rober Solsona - Europa Press
Publicado: miércoles, 30 noviembre 2022 14:43

   Urgeix la Comunitat de Madrid a "depurar d'una vegada l'aigua"

   VALÈNCIA, 30 Nov. (EUROPA PRESS) -

   El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha garantit que l'acord del Consell Nacional de l'Aigua aprovat aquest dimarts "manté clarament" el transvasament Tajo-Segura, "es diga el que es diga i des d'on es diga". "Amb totes les dificultats, l'acord és molt més favorable del que estava previst", ha asseverat.

   En concret, les noves disposicions que van portar al Consell a votar a favor de l'acord estableixen la introducció d'una avaluació rigorosa de l'estat de les masses d'aigua i determinar en funció de l'estat que presenten el volum dels cabals ecològics.

   "Des de la racionalitat i el diàleg estem avançant. Hem aconseguit avanços decisius per a aconseguir el gran objectiu allunyat del fang partidista: aigua per sempre i al preu adequat", ha manifestat el també líder del PSPV en la seua intervenció en el Fòrum Municipalisme 2022 a Alacant.

   Segons ha exposat, el futur del Tajo-Segura es garantirà "no només per eixa clàusula addicional", sinó també per millorar la reutilització de l'aigua que arriba al Tajo: "Només reutilitzant adequadament els centenars d'hectòmetres cúbics que es perden cada any des de la Comunitat de Madrid es podria millorar substancialment".

   "Volem que el Tajo estiga viu i en les millors condicions", ha reivindicat, per al que ha destacat que el Govern preveu invertir més de mil milions en reutilització de l'aigua que "ací paguen els alacantins, valencians i castellonencs". Ha urgit així el govern que presideix Isabel Díaz Ayuso a "depurar d'una vegada l'aigua" per a marcar "un abans i un després" en la qualitat d'aquest riu.

"AIGUA AMB ESPERANÇA" AL XÚQUER-VINALOPÓ

   Paral·lelament, Puig ha ressaltat que l'acord permet que "fluïsca aigua amb esperança" en el Xúquer-Vinalopó, alguna cosa que "fins fa poc era una quimera", així com treballar en solucions "estables" en matèria de reutilització dels recursos hídrics.

   Per a açò ha avançat que l'empresa pública autonòmica EPSAR invertirà més de 200 milions d'euros en els pròxims anys, "canalitzant adequadament tota eixa aigua pròpia". També ha advocat per potenciar la dessalinització "a uns preus assumibles" per als agricultors.

colaboracio

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià