Puig demana "accelerar" la negociació sobre taxis i VTC: "La solució no és la transferència sinó un acord estable"

Reunió per a tractar la situació per la vaga del taxi
GVA
Publicado 31/7/2018 13:47:50CET

Salvador insta a "buscar una solució per a retrobar eixe equilibri de 30 llicències de taxi per una de VTC"

VALÈNCIA, 31 Jul. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha reclamat, sobre la vaga de taxistes, que s'"acceleren" les negociacions per a intentar posar fi a la parada i ha afirmat que la solució "no és la transferència a les comunitats autònomes" de les llicències a empreses de vehicles de lloguer amb conductor (VTC), sinó "un acord estable que done resposta a l'essència del conflicte que està plantejat entre dos operadors: els taxis i els VTC".

Així ho ha asseverat el cap del Consell en una visita al nou baixador d'FGV València la Vella a preguntes dels mitjans sobre la vaga en el sector del taxi que s'està desenvolupant aquests dies en diverses ciutats espanyoles.

Sobre aquest tema, Puig ha assenyalat que és "una vaga que està afectant la imatge de la Comunitat Valenciana" pel que ha demanat "als qui l'han convocada i al Govern, el Ministeri de Foment, que s'intenten acostar posicions el més ràpidament possible perquè s'està generant un problema per a la ciutadania i els ciutadans tenen dret a tindre la millor mobilitat possible i servicis de transport públic de qualitat".

Per açò, ha dit, "s'han d'accelerar les negociacions i que de veres, tenint en compte que a la Comunitat Valenciana no hi ha problema real en aquests moments, es desconvoquen les parades".

El president ha incidit que "la responsabilitat de la Generalitat era donar una resposta el més eficient possible a aquesta situació esdevinguda i el que s'ha fet és cada dia situar 60.000 places més de metro a València i ampliar el metro fins a la una de la matinada i posar a Alacant 25.000 places més fent un esforç que té uns costos econòmics considerables". Els ha justificat en que "és fonamental que els ciutadans i les ciutadanes que vinguen a aquesta comunitat tinguen garantida una mobilitat que en aquests moments s'està veient pertorbada".

Sobre la possibilitat de transferir la concessió de llicències VTC, Puig --que ha recordat que algunes de les empreses amb les quals s'està tenint el conflicte per part dels taxistes "ací no estan establides"-- ha recalcat que, "en qualsevol cas, la solució no és la transferència; la solució és buscar un acord estable que done resposta a l'essència del conflicte que està plantejat entre dos operadors: els taxistes i les VTC".

Ha afegit finalment que "hi ha unes normes que estan dictant la Comissió de la Competència i els tribunals i hem de veure de quina manera aquestes sentències es poden complir i poden donar resposta al fonamental, els drets dels ciutadans i també de taxistes i dels altres operadors".

200 LLICÈNCIES RECORREGUDES

La consellera de Vertebració del Territori, María José Salvador, que també ha assistit a l'acte, ha advocat per asseure totes les parts "a buscar una solució compartida": "Primer perquè les directrius europees marquen el lliure mercat. Nosaltres vam recòrrer al Tribunal Suprem (TS) la concessió de 200 llicències VTC i el Suprem ens ha dit que les hem de concedir. El marc jurídic és el que és", ha expressat.

En qualsevol cas, ha instat a "buscar una solució per a retrobar eixe equilibri de 30 llicències de taxi per una de VTC", atés que "ara estem sobredimensionats en tot el territori".

"La solució no és transferir les competències i ja està", ha opinat la titular de Vertebració del Territori, qui ha assenyalat que "el problema existeix i si es transfereixen les competències i ja està, d'ara cap al futur és una solució, però no en el present". "Cal buscar una fórmula, modificacions legislatives, i el primer que anem a fer és escoltar a Foment", ha agregat.

Per tant, ha rebutjat "buscar de manera aïllada transferir les competències de les VTC a les autonomies". "Hem d'abordar no només el problema puntual perquè ara es produeix aquest conflicte sinó que estem oberts a abordar en conjunt les transferències en matèria de transport a la Comunitat Valenciana", ha dit.

Pel que fa a si la vaga dels taxistes s'està abordant de manera adequada, Salvador ha argumentat que "una cosa és respectar el dret a vaga i una altra és fer-ho de forma raonable, i per tant crec que tothom té dret a vaga però s'ha de ser respectuós".

"Ací no tenim el problema de Madrid o Barcelona, ho fan per solidaritat, però també demane que acabe com més prompte millor, que es busquen solucions, perquè a la Comunitat, amb el potencial turístic que tenim, no és la millor carta de benvinguda una vaga d'aquestes dimensions en aquests moments", ha resolt.

colaboracio