Puig respon els dubtes d'UP sobre les renovables: "Cal avançar ràpid i amb les millors garanties"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, intervé durant una sessió de control, en Les Corts
Rober Solsona - Europa Press
Publicado: miércoles, 25 enero 2023 14:53

   VALÈNCIA, 25 Ene. (EUROPA PRESS) -

   El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha insistit aquest dimecres en què cal avançar el més ràpid possible amb el desplegament de les energies renovables a la Comunitat Valenciana, però "amb les millors garanties i amb la màxima participació possible", davant els dubtes manifestats per Unides Podem sobre l'impacte mediambiental d'aquestes instal·lacions.

   En la sessió de control a Les Corts, la síndica d'UP, Pilar Lima, ha preguntat a Puig (PSPV) pel criteri que preval a l'hora de triar ubicació per a les renovables, incidint en la problemàtica dels municipis afectats que es van manifestar dissabte passat a València reclamant un model de transició energètica més just.

   Segons ha advertit, hi ha un conflicte d'interessos entre els qui veuen una oportunitat de negoci i els qui volen avançar en energies netes però observen que es despleguen sense tindre en compte les conseqüències mediambientals, paisatgístiques, de despoblació i, sobretot, les que "posen en escac els seus propis mitjans de vida".

   "El desplegament d'energia eòlica és una necessitat indiscutible, però no es pot dur a terme a costa del sacrifici del món rural valencià", ha defès, per a alertar que la macroinstalació de 21 aerogeneradors sobre paratges protegits com la Serra del Negrete i el Cabezo del Fraile, malgrat la seua legalitat, "persegueix el negoci" per damunt de l'interés general.

   En conseqüència, la síndica 'morada' ha lamentat que aquesta "nova bambolla especulativa", si no es controla mitjançant una empresa pública d'energia, siga incapaç d'eradicar la pobresa energètica.

   Ha advocat per potenciar l'autoconsum i afavorir el desenvolupament de comunitats energètiques, a més de reivindicar que "la transició energètica torna a posar sobre la taula la pugna entre el capitalisme o la democràcia": "La pilota està en la nostra teulada, siguem responsables del moment que vivim".

"CONTINUAR AMB NUCLEARS NO ÉS POSSIBLE"

   En les seues rèpliques, Puig ha defès que "el més important és descarbonitzar" perquè "cada dia que passa continuem llançant quantitats tremendes de CO2". "Continuar amb nuclears o tornar al carbó no és possible", ha dit, i ha cridat a "buscar solucions i emplaçaments adequats".

   A més, ha puntualitzat que "les renovables són reversibles" a diferència d'una central nuclear, amb el que "és obvi que no cal situar-les on hi ha una protecció especial" sobre el territori". "Ningú està dient açò", ha subratllat, per la qual cosa ha advocat per potenciar la col·laboració amb les pimes.

   Es tracta, al seu juí, d'actuar "amb intel·ligència" donant el major benefici a la ciutadania perquè "l'estatisme no és la solució per a l'economia", però també "amb responsabilitat". Per açò ha reiterat que no tots els projectes de renovables que estan en marxa tenen per què aprovar-se.

   Convidats per Unides Podem han assistit al ple de les Corts integrants dels col·lectius que demanen 'Renovables sí, però no així'.

Contador