Puig veu "millor al maig que al juny" el CPFF però recorda que el "compromís" era fer-se abans de la fi de 2017

XIMO PUIG I AMPARO MARCO
EUROPA PRESS
Publicado 23/4/2018 13:28:30CET

CASTELLÓ, 23 Abr. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat aquest dilluns que "millor al maig que al juny" la celebració del Consell de Política Fiscal i Financera per a tractar la reforma del sistema de finançament autonòmic, encara que ha recordat que el Govern d'Espanya havia de fer-ho abans de finalitzar 2017, ja que "era un compromís".

Puig s'ha manifestat en aquests termes davant els mitjans després de mantindre una reunió amb l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, en ser preguntat per la celebració d'aquest Consell de Política Fiscal i Financera i per si hi ha comunitats com Aragó o Andalusia que poden partir amb avantatge després de reunir-se amb el president del Govern central, Mariano Rajoy.

El cap del Consell ha subratllat que Aragó i Andalusia s'han reunit molt més tard que ell amb Rajoy, "doncs fa mesos que em vaig reunir amb ell i he parlat en diferents ocasions amb ell i, a més, té la nostra proposta de model de finançament des de fa mesos".

El "problema", segons ha dit, és que "cal prendre decisions i l'immobilisme radical del Govern només produeix situacions de confrontació, desafecció i inacció". Sobre aquest tema, ha apuntat que la realitat no és que Mariano Rajoy ara "prometa" que al maig va a convocar al Consell de Política Fiscal, "doncs havia de fer-ho abans de finalitzar 2017, que era un compromís".

Puig ha recordat que la Conferència de Presidents celebrada al gener de 2017 va determinar que a la fi d'eixe any ja hi hauria una nova proposta de model de finançament i "s'ha incomplit". "Ara es diu que probablement serà al maig, doncs millor al maig que al juny, però qui té l'obligació política, moral i ètica és el senyor Rajoy, i nosaltres ja hem fet una proposta fa mesos que és raonable, mirant per a Espanya i que garanteix la igualtat dels ciutadans i la singularitat entre els territoris", ha afegit.

UN SISTEMA PER A TOTS

En aquesta línia, ha destacat que la Comunitat Valenciana ha treballat "més que ningú", amb acords amb Andalusia, Castella-la Manxa, Múrcia, "però per a fer un sistema per a tots, no acords contra ningú".

"Estem allunyats de buscar un sistema de finançament a la contra de ningú perquè és evident que la Comunitat Valenciana és la que més necessita que hi haja un model de finançament nou que ens traga de l'ostracisme i de la desigualtat", i per açò estem treballant "des d'una mirada àmplia des del primer moment", ha indicat.

Puig ha acusat el Govern d'Espanya d'estar "faltant al respecte" als valencians "d'una manera sistemàtica", i ha lamentat que a l'infrafinançament cal afegir la infrainversió en el Pressupost de l'Estat.

"És evident que si la Comunitat tinguera l'aportació econòmica de l'Estat que es mereix, la nostra xifres de creixement estarien per damunt del 4 per cent, i significaria milers i milers de llocs de treball que, gràcies a l'actitud negligent del Govern d'Espanya, no estem podent tindre", ha conclòs.

colaboracio