Putin adverteix Washington que si emplaça míssils a Europa, Rússia apuntarà "contra" els EUA

Putin en el seu discurs anual davant el Parlament rus
-/Kremlin/dpa
Publicado 20/2/2019 18:42:42CET

MADRID, 20 Feb. (EUROPA PRESS) -

El president de Rússia, Vladimir Putin, ha assegurat aquest dimecres que el seu país no està buscant "una confrontació" amb els Estats Units, si bé ha advertit les autoritats nord-americanes que si emplacen nous míssils a Europa, Rússia instal·larà projectils apuntant "contra" el territori nord-americà.

"No estem interessats en la confrontació i no la volem, especialment amb una potència global com els Estats Units", ha afirmat el president rus, en un discurs anual davant el Parlament rus.

Putin ha acusat els Estats Units d'haver incomplit primer el tractat de reducció d'armes nuclears INF amb els seus assajos de míssils i amb l'emplaçament a Romania i Polònia de sistemes de llançament de míssils de creuer Tomahawk. "Els Estats Units van violar bastament les disposicions del Tractat INF i ho van fer fa temps", ha assegurat.

"Vull reiterar-ho perquè és molt important: Rússia no es proposa ser la primera a desplegar eixos míssils a Europa", ha afirmat Putin. El mandatari rus ha advertit els Estats Units que si produïx i emplaça en Europa míssils de curt i mig abast, "empitjorarà de manera dràstica la situació de seguretat internacional i generarà greus riscos per a Rússia". "En aquest cas estarem obligats a considerar mesures simètriques i asimètriques", ha assegurat.

En aquest sentit, Putin ha dit que si els Estats Units emplaça nous míssils a Europa, "Rússia haurà de produir i desplegar armes que puga usar no solament en contra dels territoris d'on provinguen amenaces directes sinó també contra els territoris on estiguen els centres d'adopció de decisions sobre ús de sistemes de míssils" que amenacen el territori rus.

El mandatari rus ha considerat que les acusacions dels Estats Units a Rússia en relació al tractat INF formen part de la política antirrusa que promou l'elit política nord-americana, a la qual ha definit com convençuda de la seua exclusivitat i superioritat sobre el món".

"Estan en el seu dret de pensar el que vullguen, però segur que saben comptar, doncs que calculen primer l'abast i la velocitat dels nostres sistemes d'armes avançats. És tot el que demanem, que ho calculen, i solament després prenguen decisions que puguen provocar greus amenaces per al nostre país", ha assenyalat.

colaboracio