Publicado 05/10/2022 10:15

Putin promulga els tractats d'adhesió a Rússia de Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia

El president rus, Vladimir Putin
Gavriil Grigorov/Kremlin via Pla / DPA

   MADRID, 5 Oct. (EUROPA PRESS) -

   El president de Rússia, Vladimir Putin, ha promulgat aquest dimecres els tractats d'adhesió de les autoproclamadas repúbliques de Donetsk i Lugansk, així com de les regions de Kherson i Zaporíjia, totes elles ocupades parcialment per les forces russes, malgrat les denúncies internacionals sobre la il·legalitat d'aquests actes.

   El mandatari ha firmat a primera hora del dia els quatre decrets amb la ratificació dels tractats d'admissió d'aquestes regions, situades a l'est d'Ucraïna, un dia després que el Consell de la Federació de Rússia, la Cambra alta del Parlament, donara el seu vistiplau, segons ha arreplegat l'agència russa de notícies TASS.

   Els tractats ratificats fixen les fronteres d'aquestes regions i contemplen que les regions en qüestió passen a conformara com a repúbliques --en el cas de Donetsk i Lugansk-- i regions --en el cas de Kherson i Zaporíjia--, totes elles amb caps de govern que rebran l'estatus de governador.

   Per la seua banda, tant Ucraïna com la comunitat internacional han rebutjat l'anunci de Putin i han insistit que tant l'annexió com els referends celebrats dies abans en aquestes zones ocupades manquen de legitimitat sota el Dret Internacional.

   De fet, el president ucraïnés, Volodimir Zelenski, va declarar el dimarts "nuls i sense efecte" els tractats firmats el divendres per Putin per a absorbir dins de Rússia a les citades regions. Així, va subratllar en un decret el "dret sobirà" d'Ucraïna sobre les quatre regions que reclama Rússia.