Putin i Trump aconsegueixen restaurar la confiança a "un nivell acceptable" després d'un "període difícil"

Publicado 16/7/2018 18:08:14CET

MADRID, 16 Jul. (EUROPA PRESS) -

El president rus, Vladimir Putin, ha indicat que la reunió d'aquest dilluns a Hèlsinki amb el seu homòleg nord-americà, Donald Trump, ha servit per a restaurar la confiança a "un nivell acceptable", després d'un "període difícil" per a les relacions bilaterals que, segons ha insistit, no tenia raó de ser perquè el Kremlin no va intervenir de cap manera en les últimes eleccions presidencials dels Estats Units.

"Les negociacions amb Trump han tingut lloc en una atmosfera oberta i constructiva. Crec que han sigut reeixides i útils", ha dit Putin en la roda de premsa conjunta que han oferit després d'una jornada maratoniana en la qual han tingut una reunió a porta tancada de més de dos hores i un esmorzar de treball amb els seus respectius equips d'una durada similar.

Putin ha esmentat com a principal resultat d'aquesta cimera que han aconseguit restaurar la confiança bilateral fins a portar-la a "un nivell acceptable". "El nivell anterior d'interacció en tots els assumptes d'interés mutu", ha reblat el líder euroasiàtic.

"És obvi per a tothom que les relacions internacionals viuen un període difícil" al que els Estats Units i Rússia no són aliens, ha indicat. La seua relació bilateral ha passat també per "una fase complicada", malgrat que "l'actual tensió no té una raó sòlida darrere", ha declarat.

En aquest sentit, Putin ha negat davant Trump qualsevol ingerència russa en les eleccions presidencials de 2016. Segons ha explicat, el magnat novaiorqués ha tret el tema durant la reunió. "I he hagut de reiterar coses que he dit moltes vegades, que l'Estat rus mai va interferir i no va a interferir en assumptes interns nord-americans, inclosos processos electorals", ha subratllat.

Putin ha esmentat com a exemple de futura cooperació entre tots dos països la guerra civil a Síria. "La tasca d'establir la pau i la reconciliació podria ser el primer exemple de treball conjunt reeixit", ha dit, encara que sense detallar en què consistirà aquesta col·laboració entre Washington i Moscou.

A pesar del bon to general, Putin ha aprofitat per a expressar en públic el seu rebuig a la decisió de Trump de retirar als Estats Units de l'acord nuclear amb l'Iran. En la seua opinió, "gràcies a l'acord nuclear, l'Iran s'ha convertit en el país més controlat del món".

colaboracio