Rajoy confirma un acord amb el PSOE sobre el 155 però precisa que no està determinat un límit temporal

Rajoy confirma acord amb el PSOE sobre el 155
EUROPAPRESS
Publicado 20/10/2017 15:50:19CET

Defensa la intervenció perquè s'ha arribat a "una situació límit"

BRUSSEL·LES, 20 Oct. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha confirmat este divendres que el Govern central ha aconseguit un acord amb el PSOE per aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya, però ha precisat que "no està determinat" un límit temporal en la seva aplicació.

El cap de l'Executiu ha sigut preguntat a Brussel·les, durant la roda de premsa posterior al Consell Europeu, per l'anunci que va realitzar este matí l'exministra de Cultura i membre de l'Executiva del PSOE, Carmen Calvo, que ha encapçalat per part del PSOE la negociació amb el Govern central per a l'aplicació d'este article; Calvo va assegurar que hi havia un acord amb l'Executiu de Rajoy per celebrar eleccions a Catalunya al gener.

Rajoy no ha volgut confirmar este extrem perquè vol, segons ha dit, presentar demà les mesures.

Però quan se li ha preguntat per si està d'acord amb el PSOE a aplicar l'article 155 de la Constitució d'una manera limitada, el cap de l'Executiu ha respost que "realment" està d'acord amb el PSOE.

"Hem arribat a un acord i per tant, les mesures que jo presentaré demà seran unes mesures acordades pel PSOE, Ciutadans i el Govern espanyol. Després, cadascú els qualifica com estime oportú i convenient", ha exclamat.

No obstant això, tot seguit ha precisat que "el límit temporal --d'aplicació de l'article 155-- és una cosa que no està determinada", i ha deixat clar al seu torn que "el que importa és restaurar la legalitat i la normalitat institucional".

No obstant això, no ha volgut desvetllar el contingut d'este acord, ni de les mesures que aprovarà demà el Govern espanyol: "Ni confirmo, ni deixo de confirmar", ha recalcat quan se li ha preguntat si l'Executiu anava a intervenir els mitjans públics de comunicació catalans. "Qui ha dit això, qui ha dit que el Govern vaja a intervenir mitjans públics?", ha preguntat.

Tampoc ha explicat quines àrees del Govern de la Generalitat de Catalunya es veuran afectades. "L'única àrea és que es complisca la llei, no és un problema d'àrees", ha exclamat.

"L'ARTICLE 155 NO PRESSUPOSA UTILITZAR LA FORÇA"

El que sí ha volgut deixar clar és que l'article 155 "no pressuposa utilitzar la força".

De fet, quan se li ha preguntat sobre quin és el límit de l'ús de la força per part del Govern espanyol per restaurar la legalitat, ha precisat que no podia "compartir el tenor literal" de la pregunta i ha insistit que el 155 és un instrument recollit a la Constitució espanyola, com ho és, segons ha recordat, en altres constitucions europees.

I quan se li ha insistit sobre si temia més violència en l'aplicació d'este article, ha mostrat la seua esperança que "les autoritats --catalanes-- es comporten de forma més responsable que en altres ocasions".

En este sentit, Mariano Rajoy ha exposat que si el Tribunal Constitucional no haguera actuat, a Catalunya "no regiria la Constitució, ni l'Estatut d'autonomia" i ha criticat que seguisca tancat el Parlament, que els diputats autonòmics "no puguen parlar" i que el Govern de la Generalitat porte més de mes i mig sense donar explicacions a la cambra regional.

MESURA D'ÚLTIMA INSTÀNCIA PER ARRIBAR A UNA "SITUACIÓ LÍMIT"

El cap de l'Executiu ha qualificat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució de "mesura d'última instància" i l'ha justificat al·legant que s'ha arribat a "una situació límit" a pesar que, ha dit, el Govern ha estat "enormement prudent", ha pensat molt les coses i ha intentat "per tots els mitjans" no haver de recórrer a aquest instrument legal.

Recorda que han advertit en moltes ocasions al Govern de la Generalitat i que li han donat "moltes facilitats", per la qual cosa considera "molt raonable" la petició que li va fer al president de la Generalitat que explicara si havia declarat la independència el passat dia 10 d'octubre al Parlament regional.

No obstant això, ha argumentat que les respostes de Carles Puigdemont juntament amb el "sense fi" de decisions adoptades per l'Executiu català en contra de la Constitució, l'Estatut d'Autonomia i les resolucions judicials han "obligat" a aplicar l'article 155.

Rajoy ha eludit aclarir si l'aplicació d'este instrument legal és irreversible o si Puigdemont pot fer alguna cosa per revertir-ho: "El 155 s'acordarà demà com hem dit", ha recalcat després de recordar que havia fet "molts intents perquè hi hagués una eixida".

"NO POT HAVER-HI UN TERRITORI EN EL QUAL NO ES COMPLISCA LA LLEI"

Ha argumentat que cap Govern pot acceptar que s'incomplisca la Llei sabent que s'incompleix i ha recalcat que "no pot haver-hi un territori que no complisca la Llei" perquè, s'ha preguntat: "llavors com es podria exigir els ciutadans que la compliren?".

Ha posat com a exemple que Renania del Nord-Westfàlia, l'Alsàcia o la Lorena decidiren independitzar-se. "Creu que això seria acceptable?", ha preguntat per tot seguit advertir que "això no se li ocorre a ningú".

Per al president del Govern central, "no es poden fer les coses pitjor" que el que ha fet l'Executiu de Carles Puigdemont. En la seua opinió, la Generalitat "ha defensat francament malament" la seua posició, malgrat, ha lamentat, " les facilitats que se li han donat".

No obstant això, després de la fugida d'empreses i bancs que ha citat Mariano Rajoy, ha exposat els seus temors que esta situació afecte el creixement econòmic en esta comunitat autònoma i també la creació d'ocupació.

I tot, ha resumit, "per decisions irresponsables de dirigents que han sigut incapaces d'estar a l'altura de les circumstàncies".

El cap de l'Executiu també ha volgut recordar els seus esforços per dialogar amb la Generalitat catalana, a la qual ha culpat d'haver d'aplicar esta mesura.

Segons Rajoy, la seua trajectòria política l'acredita com una persona dialogant, però ha exposat que "és molt difícil" dialogar amb qui vol imposar la seua posició.

colaboracio