Realitzen el primer implant a Espanya d'una prtesi en 3D a un home que portava 10 anys sense usar la m

Implant de la prtesi en l'Hospital d'Alzira
GVA - Archivo
Publicado: martes, 28 enero 2020 14:56

VALNCIA, 28 Ene. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Universitari de la Ribera, a Alzira (Valncia), s'ha convertit en el primer centre sanitari d'Espanya a implantar una prtesi impresa en tres dimensions per a substituir l'os escafoide fracturat de la monyica d'un pacient.

Grcies a la intervenció, el pacient podr recuperar la mobilitat de la seua m després de deu anys de prdua de mobilitat i fora. La impressió, realitzada en titani, reprodueix amb precisió la funció de l'escafoide lesionat.

Aquest home, de 40 anys, patia des del 2009 una lesió del carp en la seua m esquerra, la qual cosa li havia fet perdre de manera progressiva la mobilitat i fora de la monyica, detalla la Conselleria de Sanitat en un comunicat.

Per tant, "sense aquest implant binic, la lesió que patia hauria requerit soldar diversos ossos del carp --el que es coneix com artrdesi-- fins al punt de perdre quasi per complet la mobilitat de la m", com ha destacat Luis Aguilella, facultatiu del servici de Traumatologia i Cirurgia Ortopédica de la Ribera.

Amb l'implant es va reemplaar l'escafoide danyat perqu, juntament amb la resta d'ossos, actuara en el moviment de la monyica, recuperant l'ús quotidi i natural de l'articulació. El projecte de planificació i reconstrucció de la prtesi va ser desenvolupat per l'empresa espanyola Avamed Synergy, els enginyers biomdics de la qual van treballar juntament amb el doctor en el disseny de l'implant.

L'empresa Techfit DS va realitzar la impressió de titani, d'aproximadament tres centímetres, amb les mesures exactes i millimtriques de l'escafoide lesionat. "En cas contrari, l'implant hauria fracassat", ha subratllat l'especialista.

PRTESI A MESURA EN TITANI

Prviament a la cirurgia, al pacient se li va realitzar un TAC de la m sana amb l'objectiu de conéixer la grandria de l'escafoide. Una vegada processades les imatges es va realitzar una reconstrucció virtual en 3D des de la qual es va dissenyar la prtesi a mesura en titani, amb acabat en espill, i es va fabricar mitjanant tcniques de reconstrucció tridimensional d'alta precisió.

La prtesi havia de comptar amb una srie d'orificis distributs estratgicament per a fixar-la a la resta dels ossos mitjanant un tendó extret de l'avantbra del pacient en el mateix acte quirúrgic. Tot a va suposar un treball de revisions i perfeccionament proper als tres mesos, com ha relatat el CEO d'Avamed Synergy, Lucas Díez.

Per a l'implant del disseny 3D va ser necessria una complexa cirurgia de dues hores. A través de tres xicotetes incisions en la monyica del pacient es va extraure l'escafoide danyat per a després implantar la prtesi de titani i estabilitzar-la amb un empelt tendinós.

"El sistema ossi de la m és molt similar al funcionament d'un rellotge: si una de les peces falla o no és exacta, no pot haver-hi mobilitat, d'ací l'elevada dificultat tcnica d'aquest implant". Per tant, "l'xit resideix que s'ha aconseguit que una prtesi, impresa amb material biocompatible, funcione com un os més de la m", ha afirmat el doctor.

Una vegada inserida en la monyica va caldre unir la impressió amb la resta d'ossos del carp mitjanant l'empelt de tendons entrellaats en 360 graus a través de les perforacions, amb l'objectiu d'aconseguir un moviment harmnic de la prtesi.

TORNAR A USAR LA M EN DOS MESOS

Després de l'operació, el pacient ja ha iniciat una srie de sessions de rehabilitació per a recuperar la fora completa de la seua monyica. La seua evolució actual és positiva, amb la previsió que recobre la funcionalitat de la m als dos mesos de la intervenció.

Aquesta intervenció demostra que "la impressió de prtesi 3D a mesura del pacient ser una de les millors alternatives en cirurgia traumatolgica, ja que ofereix als pacients una solució ortopdica que fins ara no existia", ha ressaltat l'especialista. De fet, en l'Hospital d'Alzira hi ha altres dos pacients que rebran prtesis personalitzades.

Els projectes de planificació virtual 3D de cirurgia complexa ajuden el procés de presa de decisió, mentre "el doctor guanya en seguretat i precisió, sent molt útils tant en reconstruccions traumatolgiques com en processos quirúrgics oncolgics", ha destacat el director executiu d'Avamed Synergy.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià