La reforma de l'IRPF suposarà rebaixa mitjana de 500 euros per a 3,1 milions de persones, segons Banc d'Espanya

Hisenda, Agència Tributària, AEAT, declaració de la Renda, contribuent
Europa Press - Archivo
Publicado 25/6/2018 11:56:36CET

Avisa que el finançament d'aquesta reforma requerirà en el futur reduir el gasto o obtindre recursos addicionals

MADRID, 25 Jun. (EUROPA PRESS) -

La reforma de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) contemplada en els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2018 (PGE) beneficiarà uns 3,1 milions de contribuents, que obtindran aproximadament una rebaixa fiscal mitjana de 500 euros, segons una simulació realitzada pel Banc d'Espanya per al seu informe del segon trimestre sobre l'economia espanyola.

En termes agregats, la institució estima que el cost total de la rebaixa fiscal supera els 1.500 milions d'euros, mentre que en el projecte de Pressupostos es xifrava en uns 2.200 milions d'euros, una desviació que, segons el Banc d'Espanya, es deu al fet que el seu model de simulació no té en compte la nova deducció per gastos de guarderia i es basa en dades de rendes i sociodemogràfiques de 2014, per la qual cosa estarien "desfasats" respecte a la situació actual.

El Banc d'Espanya assenyala en aquest article que cap contribuent veurà augmentada la seua quota de l'IRPF com a conseqüència d'aquesta reforma fiscal, que entrarà en vigor una vegada s'aproven els Pressupostos Generals de l'Estat, en les pròximes setmanes.

L'organisme que presideix Pablo Hernández de Cos destaca que la reforma de l'IRPF beneficiarà especialment els treballadors amb ingressos bruts d'entre 12.000 i 18.000 euros anuals, amb 2,3 milions de beneficiaris, que veuran reduïda la seua tributació en l'IRPF una mitjana de 480 euros.

Per grups d'edat, el Banc d'Espanya calcula que el 21,3% dels contribuents menors de 35 anys comptaran amb una rebaixa fiscal mitjana de 433,6 euros; el 18,5% dels treballadors d'entre 16 i 25 anys veuran reduïda la seua tributació en 474,6 euros, i el 15,9% dels majors de 65 anys deixaran de pagar 578,6 euros en l'IRPF com a conseqüència de la reforma.

Al mateix temps, el 15,4% dels treballadors d'entre 36 i 45 anys tindran una rebaixa fiscal mitjana de 432,5 euros; el 14,2% dels treballadors de 46 a 55 anys pagaran una mitjana de 507,8 euros menys, i el 13,2% dels contribuents de 56 a 64 anys veuran reduïda la seua quota en l'IRPF una mitjana de 579 euros.

El Banc d'Espanya precisa que aquest exercici de simulació no incorpora qualsevol possible efecte de les modificacions impositives sobre les decisions dels agents econòmics, encara que entén que, "presumiblement", tots eixos efectes seran "modests" tenint en compete la "reduïda grandària de les mesures adoptades".

El seu model de simulació tampoc té en compte que "en un horitzó temporal més dilatat", el finançament d'aquesta reforma precisarà que o bé es reduïsca el gasto o que s'establisquen ingressos addicionals, "la qual cosa afectaria, probablement de manera desigual, les rendes netes dels diversos grups de contribuents".

colaboracio