El rei, davant el president cubà: "És en democràcia com millor es representen i es defenen els Drets Humans"

Publicado 14/11/2019 10:31:41CET
Díaz-Canel durante su discurso durante la visita de los Reyes de España a Cuba.
CASA REAL

Ofereix l'experiència espanyola i defèn que per a "acompanyar l'evolució d'altres societats" cal "reforçar-les" perquè "prosperen"

L'Havana, 14 Nov. (de l'enviada especial d'EUROPA PRESS Carolina Jiménez) -

El rei Felip VI ha afirmat aquest dimecres a l'Havana, davant el president cubà, Miguel Díaz-Canel, que els espanyols han "après" de la Constitució de 1978 i de la pròpia història espanyola que "és en democràcia com millor es representen i es defenen els Drets Humans, la llibertat i la dignitat de les persones" i també els interessos dels ciutadans.

"La fortalesa que la democràcia atorga a les seues institucions és la que permet el progrés i el benestar dels pobles i fer front als riscos i desafiaments que inevitablement sorgiran en el camí", ha dit el rei en el Palau dels Capitans Generals, on els reis Felip i Letizia han oferit el dimecres a la nit (matinada del dijous a Espanya) un sopar "de devolució" a Díaz-Canel i la seua esposa, Lis Cuesta, en el segon dia de la seua visita d'Estat a Cuba.

El rei ha oferit l'experiència espanyola per a "sobre la base del respecte" poder "acompanyar" el "procés de canvi en el qual està immersa Cuba". Eixa experiència parteix que Espanya "va saber dotar-se, en 1978, d'una Constitució basada en el pacte, la negociació, i inspirada en el consens i la reconciliació" i que en eixe marc, "confirmat pel poble espanyol en l'exercici de la seua sobirania", els espanyols "han viscut els seus millors anys com un país plenament democràtic".

En un llarg discurs en el qual ha reivindicat la història comuna dels dos països, Felip VI ha llançat un missatge contundent en afirmar que és una lliçó de la història que "l'evolució, l'adaptació i el canvi són inevitables", que "res queda congelat en el temps i que qui es resisteix al seu pas perd l'oportunitat de col·laborar en el disseny del futur".

"EL FUTUR L'HA DE DILUCIDAR EL POBLE CUBÀ"

"Quin serà eixe futur ho ha de dilucidar el propi poble cubà", ha prosseguit el rei, assenyalant que els canvis "no poden ser imposats" però que per a tindre èxit i portar consens i benestar han de representar "la voluntat ciutadana".

En aquest sentit, ha recalcat que "és necessària l'existència d'institucions que representen a tota la realitat diversa i plural que existeix dels ciutadans i que aquest puguen expressar per si mateixos les seues preferències" i trobar en eixa institucions el respecte als seus drets, inclosa la "capacitat d'expressar lliurement les seues idees, la llibertat d'associació o de reunió".

Al sopar, en el pati del Palau dels Capitans Generals que presideix una estàtua de Critòfor Colom, han assistit més d'un centenar de persones, espanyols i cubans, inclosos membres de la societat civil als quals els reis han rebut en audiència poc abans en l'Ambaixada d'Espanya --algun d'ells deixava veure la seua sorpresa positiva davant el discurs--. El discurs del rei ha sigut aplaudit per Díaz-Canel, igual que Felip VI ha aplaudit després el del president cubà.

"CAP PAÍS POT PERMETRE'S VIURE AÏLLAT"

El rei també ha subratllat que hui en dia "cap país pot permetre's viure aïllat", així que "correspon a les autoritats" donar als ciutadans "l'ocasió de desenvolupar tot eixe potencial: oportunitats de viatjar i de rebre a gents d'altres països, accés a les noves tecnologies" i "normes que permeten el ple desenvolupament de la creativitat en tots els àmbits", des de la creació cultural fins a les iniciatives empresarials.

També ha deixat clar que l'enfocament espanyol per a "acompanyar l'evolució d'altres societats" passa per reforçar-les, "potenciant la seua capacitat de prosperar" i d'aprofitar les oportunitats i el contacte amb altres economies.

Açò sí, ha recordat que això passa per que hi haja "lleis i normes que permeten als emprenedors portar a bon terme els seus projectes" que "generen benefici i contribueixen al benestar de tota la societat", ha dit, fent-se ressò d'una de les principals preocupacions dels empresaris espanyols a Cuba --i dels emprenedors cubans--, als quals ha esmentat una vegada més perquè duen a terme "amb gran esforç la seua vocació de generar riquesa i ocupació havent de superar enormes dificultats".

Eixe missatge clar a favor de la democràcia i del benestar econòmic ho ha enquadrat el rei en un repàs de la història comuna d'Espanya i Cuba, tenint en compte que la visita s'ha organitzat amb motiu dels 500 anys de la fundació de l'Havana i que pretén deixar clar que la relació entre els dos països no estiga subjecta a vaivens polítics.

UN VINCLE "ATEMPORAL, NO CONJUNTURAL"

"El vincle entre Espanya i Cuba és profund, no és superficial, és atemporal, no conjuntural, i ho és en gran manera més humà i entre pobles o societats", ha proclamat Felip VI, que ha expressat la seua "satisfacció" per tindre el "gran honor" de ser el primer rei que fa un viatge d'Estat al país.

En la commemoració de la història comuna, Felip VI ha dit que la fundació de l'Havana, com la d'altres ciutats en l'hemisferi, va ser "part del model de presència d'Espanya a Amèrica en el qual els nous territoris s'incorporaven a la Corona en peus d'igualtat amb els altres regnes".

Espanya, ha assenyalat el rei, va portar amb si "institucions, idees i valors", universitats, hospitals i impremtes però també aportacions com "les bases del Dret Internacional, la concepció dels drets humans universals o el debat sobre la guerra justa", fent que eixa història comuna siga "un mica singular i extraordinària en el món".

Açò sí, ha assenyalat que va ser "un procés històric que ha de ser valorat i comprès, lògicament, en l'òptica dels segles en què va tindre lloc". "Si així ho fem, no cap sinó reconéixer que a Amèrica es va gestar un Nou Món, un món en el qual convivien diferents pobles i cultures", ha afegit.

A més, ha enllaçat la història amb el present en reivindicar la Comunitat Iberoamericana de Nacions i el seu patrimoni "en un moment històric en el qual la concertació entre nacions gestada en l'àmbit del multilateral es posa a voltes, com a poc, en dubte".

El viatge acaba aquest dijous amb un desplaçament dels reis a Santiago de Cuba per a "retre homenatge als espanyols, cubans i nord-americans que allí van morir amb honor en 1898". "Tindré ben present les paraules de José Martí quan va dir que aquella va ser una guerra sense odi", ha prosseguit el rei: "Aquella sang vessada, nostra i vostra, no ha deixat odi algun entre els nostres pobles i segueixen vives per sempre, barrejades, ací i també allà, en tantes i tantes famílies".

Contador
colaboracio