Publicado 03/10/2022 16:05

Ribó demana una ajuda "significativa" de la Generalitat per a la gratuïtat de l'EMT a menors de 30 anys

El president de la Generalitat, Ximo Puig i l'alcalde de València, Joan Ribó, durant la seua reunió en el Palau de la Generalitat
Rober Solsona - Europa Press

   VALÈNCIA, 3 Oct. (EUROPA PRESS) -

   L'alcalde de València, Joan Ribó, ha insistit aquest dilluns en la seua posició a favor d'establir la gratuïtat dels autobusos de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) per a menors de 30 anys, igual que en el transport autonòmic, però ha remarcat que és necessària una ajuda "significativa" de la Generalitat per a fer-ho.

   Així ho ha exposat Ribó (Compromís) després d'una reunió amb el president de la Generalitat, el socialista Ximo Puig, garantint que la gratuïtat del transport per als joves és la voluntat i la "il·lusió" de l'equip de govern que comparteix amb el PSPV.

   La setmana passada, la vicealcaldesa i portaveu municipal del PSPV, Sandra Gómez, va avançar que s'havia aconseguit un acord amb l'Autoritat de Transport Metropolità (ATMV) per a incloure l'EMT en el bo gratuït anunciat per Puig. Posteriorment, l'edil de Mobilitat i president de la companyia publica d'autobusos, Giuseppe Grezzi (Compromís), va matisar que estava a l'espera de veure aquest acord.

   En aquest context, Ribó ha explicat que les dos parts estudien "que suposarà per a les empreses" i ha recordat que l'EMT es va veure molt afectada per la pandèmia i ara pel preu de l'energia i la pujada dels salaris. "Estic molt d'acord amb la gratuïtat, però la Generalitat ens ha d'ajudar de manera important", ha abundat, i ha confiat que hi haurà un acord.

   D'altra banda, el primer edil ha traslladat a Puig la necessitat d'establir un nou marc legal per a treballar de manera coordinada entre els municipis de l'àrea metropolitana de València, davant la quantitat de polítiques compartides com la mobilitat, els apartaments turístics, la nou llit del Túria, l'horta o la gestió de l'aigua.

   "És un fet que ací lamentablement va dissoldre el PP, però que funciona amb solvència en els principals països europeus i que és imprescindible per a gestionar tots els aspectes supramunicipals", ha asseverat, i ha lamentat que no comptar amb aquest marc comporta "perdre molts recursos de la Unió Europea".

   Ribó ha avançat que l'Ajuntament de València treballarà aquest marc en un grup de desenvolupament d'àrees metropolitanes, amb "l'objectiu afegit d'incloure la Llei de Capitalitat". Ha garantit que Puig està d'acord, encara que ha puntualitzat que és "una normativa complexa".